11. 5. 2019, 13:31 | Vir: STA

Hongkong: Ko se niso mogli dogovoriti, so se poslanci stepli

profimedia

V pretepu, ki je danes izbruhnil v parlamentu v Hongkongu med opozicijskimi demokrati in vladi naklonjenimi poslanci, so bili poškodovani najmanj štirje poslanci. Pretep je izbruhnil zaradi spora glede vodenja enega od odborov. Ozadje spora je načrtovani zakon, ki bi omogočil izročitev osumljencev za kazniva dejanja celinski Kitajski.

Strani sta zaradi nestrinjanja v stališčih ustanovili dva enaka odbora, ki bi morala v zvezi z zakonom o izročitvi danes zasedati ob istem času v istem prostoru.

Poslanci so si pred novinarji skočili v lase, po pretepu pa drug drugemu očitali "nasilno" obnašanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od poslancev je obležal na tleh in so ga morali na nosilih odnesti iz sobe, je poročala televizija RTHK. Drugemu poslancu so morali obvezati roko, medtem ko je tretji tožil zaradi omotice po tistem, ko je dobil udarec v glavo.

Politično ozračje v Hongkongu je močno naelektreno zaradi predlaganega zakona o izročitvi oseb Kitajski. Konec aprila se je več deset tisoč ljudi odpravilo na ulice Hongkonga v znamenje protesta proti načrtom vlade glede nove zakonodaje na področju izročitev osumljencev Pekingu.

V skladu z novo zakonodajo bi bilo mogoče izročanje osumljencev v posamičnih primerih. Vlada je napovedala, da ne bodo izročali v primerih, v katerih je zagrožena manj kot triletna zaporna kazen, a protestniki in kritiki menijo, da bi lahko Peking izkoristil pravne luknje in dosegel izročitve političnih nasprotnikov. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ