1. 7. 2019, 10:25 | Vir: STA

Hongkonška policija s solzivcem in gumijevkami nad protestnike

profimedia
Hongkonška policija s solzivcem in gumijevkami nad protestnike (foto: profimedia)

Policija v Hongkongu se je danes na protivladne protestnike, ki so se zbrali pred velikim prodemokratičnim zborovanjem ob 22. obletnici vrnitve nekdanje britanske kolonije Kitajski, spravila s solzivcem in gumijevkami.
 

Mednarodno finančno središče so minule tedne pretresale množične demonstracije, na katerih so protestniki zahtevali umik predloga zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

Napetosti v polavtonomnem mestu so se znova zaostrile davi, ko so manjše skupine mladih in zamaskiranih protestnikov zasedle tri glavne prometnice, ki so jih blokirali s kovinskimi in plastičnimi ovirami.

Protiizgredniški policisti, opremljeni s čeladami in ščiti, so proti protestnikom posredovali v predelih Admiralty in Wanchai. Malo pred slovesnim dvigom zastave, s katerim so obeležili obletnico vrnitve, so se policisti spravili na protestnike, ki so blokirali eno od cest. Najmanj ena ženska je bila poškodovana v spopadih s policisti, ki so aretirali več oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina protestnikov je nato poskušala vdreti v zgradbo zakonodajnega sveta, kot se imenuje tamkajšnji parlament. Steklena vrata na poslopju so poskušali razbiti s kovinskim vozičkom. Policisti v zgradbi so odgovorili s solzivcem, pred katerim so se protestniki zaščitili z dežniki. Posredovalo je tudi nekaj prodemokratičnih poslancev, ki so protestnike pozvali, naj prenehajo, poroča AFP.

Velika Britanija je Hongkong vrnila Kitajski 1. julija 1997 in nekdanja kolonija ima v skladu s politiko "ena država, dva sistema" še vedno ločeno upravo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.