20. 8. 2023, 12:25 | Vir: STA

Hrvaška je raj za super bogataše in njihove jahte: nekatera imena slavnih dopustnikov so še posebej zanimiva

Profimedia

Lahko bi rekli, da je pri naših južnih sosedih iz leta v leto bolj živahno!

V hrvaška pristanišča je v prvi polovici leta vplulo 56 tujih turističnih ladij, na katerih je bilo skupno 283.000 potnikov ali za 50 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Živahen je tudi pomorski promet z jadrnicami in jahtami, v hrvaško morje pa vse pogosteje vplujejo tudi superjahte, na katerih dopustujejo svetovne zvezde in milijarderji.

Beyonce in Jay Z.

Beyonce in Jay Z.

Profimedia

Na osmem mestu po številu superjaht

Prav v minulih dneh je na hrvaškem morju v vrsti svetovno znanih oseb, ki s svojimi jahtami priplujejo na Jadran, užival ustanovitelj Amazona Jeff Bezos. Tja je priplul na okoli pol milijarde evrov vredni superjahti Kori, ki je dolga 127 metrov in je ena največjih jadrnic na svetu.

Superjahta Kora med plovbo po Lokrumu.

Superjahta Kora med plovbo po Lokrumu.

Profimedia

Z Bezosom so bili poleg njegove partnerice Lauren Sanchez in drugih prijateljev tudi pevka Katy Perry in igralec Orlando Bloom ter glasbenik Usher, skupaj pa so med drugim obiskali Dubrovnik.

Jeff Bezos, Lauren Sanchez, Katy Perry in Orlando Bloom med sprehodom po Dubrovniku.

Jeff Bezos, Lauren Sanchez, Katy Perry in Orlando Bloom med sprehodom po Dubrovniku.

Profimedia

Hrvaško je na svoji superjahti minuli mesec obiskal tudi minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov, šeik Abdulah bin Zayed Al Nahyan. Do Dubrovnika je priplul na luksuzni jati Opera, ki je dolga 145 metrov.

Na Hrvaškem je bilo junija sicer 32 superjaht, s čimer se je uvrstila na osmo mesto držav z največjim številom superjaht. Največ superjaht, in sicer 259, je bilo junija v Italiji, na drugem mestu je bila Grčija z 235 superjahtami.

Novak, Beyonce in Beckhamovi 

Julija se je na svoji jahti Tara v južnem delu Jadrana mudil tudi srbski teniški igralec Novak Đoković. Lani so medtem pozornost na najeti in na več kot 70 metrov dolgi luksuzni jahti med drugim zbujali igralci Chris Rock, Woody Harrelson in Sacha Baron Cohen ter bobnar skupine Metallica Lars Ulrich, ki so s svojimi prijatelji in partnericami skupaj dopustovali v Dalmaciji.

Večkrat pa je bilo na Jadranu v preteklosti mogoče opaziti tudi ameriško pevko Beyonce s svojim možem Jay Z-jem in otroki ter britansko podjetnico in nekdanjo članico skupine Spice Girls Victorio Beckham z možem Davidom Beckhamom in otroki.

Tudi Slovenci na svoj način prispevajo k številki

Od začetka leta do konca julija letos je na Hrvaško po podatkih ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo prispelo tudi več kot 260.000 čarterskih gostov na jadrnicah, motornih jahtah in čolnih, še okoli 43.000 pa na ladjah. Največ jih je bilo iz Nemčije (42.689), Avstrije (39.597), Hrvaške (30.368), Češke (22.048) in Slovenije (21.708).

V Split je v juliju več kot 150 jaht prispelo samo zaradi mednarodnega festivala elektronske glasbe Ultra Europe, medtem ko so v Dubrovniku v treh tednih julija zabeležili 10.687 domačih in 338 tujih plovil, daljših od 45 metrov.

Kaj pa križarke?

V hrvaška pristanišča je v prvi polovici leta vplulo tudi 56 tujih turističnih ladij, ki so opravile 228 križarjenj s skupno 283.000 potniki. V enakem obdobju lani so zabeležili 58 tujih turističnih ladij, ki so opravile 240 križarjenj in na Hrvaškem ostale 466 dni. Na njih je bilo skupno 188.699 potnikov, kažejo podatki hrvaškega zavoda za statistiko.

Dubrovnik je priljubljena destinacija za ljubitelje križarjenj.

Dubrovnik je priljubljena destinacija za ljubitelje križarjenj.

Profimedia

Število potovanj s tujimi ladjami za križarjenje je bilo v prvih šestih mesecih tega leta tako za pet odstotkov manjše kot v enakem obdobju lani. Število dni, ki so jih tuje turistične ladje prebile v hrvaškem morju, se je medtem povečalo za 15 odstotkov na 536 dni, število potnikov na njih pa za 49,9 odstotka.

Leta 2020 je Hrvaško s svojo jahto obiskal tudi Magic Johnson.

Leta 2020 je Hrvaško s svojo jahto obiskal tudi Magic Johnson.

Profimedia

Od skupno 228 povratnih potovanj ladij za križarjenje so jih dobro polovico zabeležili v dubrovniško-neretvanski županiji (52,2 odstotka) in splitsko-dalmatinski županiji (24,1 odstotka). Največ, 171 obiskov tujih turističnih ladij je imelo dobrovniško pristanišče. Sledijo pristanišča v Splitu (104 obiskov), Zadru (53 obiskov), na Hvaru (42 obiskov), v Šibeniku (41 obiskov), na Korčuli (40 obiskov) in v Rovinju (28 obiskov).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol