8. 8. 2020, 00:40 | Vir: STA

Hrvaška ministrica za turizem in šport opozarja, da ni dokazov, da so se turisti okužili na Pagu

profimedia

Na hrvaškem otoku Pag, znanem po zabavah za mlade, naj bi se z novim koronavirusom okužilo več tujih mladih turistov. Med njimi so Slovenci, Avstrijci, Nemci in Italijani. Hrvaški mediji se sprašujejo, ali je Pag novo žarišče okužb v državi. Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je dejala, da ni dokazov, da so se okužili na Pagu.

"Ni dokazov o tem, kje so se okužili turisti," je v odzivu na poročanje tujih in hrvaških medijev ter navedbe pristojnih slovenskih oblasti nocoj poudarila ministrica za hrvaško televizijo Nova TV. Dodala je, da vsi v hrvaškem turizmu dosledno upoštevajo protiepidemiološke ukrepe. Sporočila je še, da je Hrvaška glede na dosedanje ugotovitve varna destinacija, kar zadeva novi koronavirus, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Slovenska epidemiologinja Marta Grgič Vitek je na današnji novinarski konferenci povedala, da je bilo v Sloveniji v zadnjem tednu 21 primerov okužb vnesenih iz tujine, več kot polovica iz Hrvaške. Kot območje, s katerega prihaja več okužb, je omenila Pag. Pri tem je kot težavo izpostavila množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa so tam turisti.

Z dopusta na Pagu se je vrnilo tudi šest avstrijskih turistov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, je v četrtek poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Po navedbah deželnih oblasti v Spodnji Avstriji bi se lahko okužili na neki zabavi na Pagu.

V deželi Predarlsko pa so okužbo potrdili pri dveh povratnikih z dopusta na Hrvaškem, so včeraj sporočile tamkajšnje oblasti.

Tudi nemški spletni portal T-online.de piše, da se je s Paga v Nemčijo vrnilo deset okuženih maturantov. Skupino 50 ljudi, med katerimi so bili okuženi maturanti, je na Pag organizirano pripeljala hamburška turistična agencija, ki je specializirana za potovanja z zabavami za mlade.

V turistični agenciji so za nemške medije povedali, da so bili maturanti na počitnicah devet dni ter da ni nujno, da so se vsi okužili na Hrvaškem. Poudarili so, da vsi nočni klubi na znani paški plaži Zrće spoštujejo protiepidemiološke ukrepe, s tem da zaščitne maske na prizoriščih niso obvezne. Izpostavili so, da tamkajšnji trije največji klubi lahko sicer skupaj sprejmejo do 6000 obiskovalcev, med epidemijo covida-19 pa le tisoč.

O dveh maturantkah, ki naj bi se prav tako na Pagu okužili z novim koronavirusom, poroča tudi italijanski dnevnik Corriere della Sera. Zaradi njiju je še 24 njunih kolegov v samoizolaciji. Italijanski mediji so poročali o še sedmih Italijanih, ki so bili pozitivni na testiranjih za novi koronavirus, potem ko so se vrnili s Hrvaške, a jih ne povezujejo s Pagom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.