10. 9. 2021, 14:14 | Vir: STA

Hrvaška policija zaradi korupcije prijela predsednika medžimurske županije

profimedia

Hrvaška policija je zaradi suma korupcije danes prijela predsednika medžimurske županije Matijo Posavca in še pet oseb, poročajo hrvaški mediji. Hrvaško tožilstvo je zahtevalo tudi odvzem poslanske imunitete saborskem poslancu SDP iz Medžimurja Stjepanu Kovaču. Šlo naj bi za ločena primera.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes potrdil, da so sprožili policijsko akcijo v Medžimurju, v kateri zaradi vrste kaznivih dejanj podkupovanja preiskujejo več oseb, tudi uradnike.

41-letni Posavec je osumljen, da je prejel 10.000 kun (1335 evrov) podkupnine za posredovanje pri zaposlitvi, domnevno v županijskem podjetju za ceste, poroča Jutarnji list na svoji spletni strani. Kot dodaja, so poleg Posavca prijeli še pet ljudi.

Posavec je maja letos na hrvaških lokalnih volitvah s svojo kandidatno listo osvojil skoraj dvotretjinsko podporo volivcev in prepričljivo zmagal na volitvah za predsednika medžimurske županije. Gre za njegov tretji zaporednih mandat na čelu najbolj severne hrvaške županije, ki meji na Slovenijo.

V preteklosti je bil član Hrvaške narodne stranke (HNS), ki jo je zapustil, potem ko so takrat opozicijski narodnjaki vstopili v vladno koalicijo s HDZ v prvi vladi premierja Andreja Plenkovića.

Uskok je danes zahteval tudi odvzem poslanske imunitete za nekdanjega župana Čakovca Kovača. Šlo naj bi za ločeno preiskavo, v kateri saborskega poslanca SDP sumijo lažnih navedb.

Kovač je pred majskimi lokalnimi volitvami trdil, da mu grozijo s smrtjo. Potem ko policija po njegovi oceni ni ukrepala v zadostni meri, da bi našla storilca, naj bi ponaredil sms sporočila z grožnjami s smrtjo. Na ta način naj bi skušal spodbuditi policijo, da bi okrepila preiskavo zaradi smrtnih groženj ter se pokazal kot žrtev in pridobil kakšno točko v predvolilni kampanji, še navaja zagrebški časnik.

Kovač je danes za hrvaške medije izjavil, da se sprehaja po Čakovcu in ne ve, česa je osumljen. Pristojni odbor hrvaškega parlamenta bo na popoldanski seji odločal o odvzemu njegove poslanske imunitete.

Hrvaški mediji že teden dni poročajo o zvočnih posnetkih, ki naj bi dokazali vpletenost lokalnih uradnikov HDZ v Kutini, vključno z županom, v domnevno nezakonito zaposlovanje v lokalnem komunalnem podjetju. Zaposlovali naj bi sorodnike mestnih svetnikov, na ta način pa pridobili njihovo podporo in s tem večino v mestnem svetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.