19. 2. 2022, 14:57 | Vir: STA

Hrvaška policija zaradi suma zlorabe položaja aretirala ministra Darka Horvata

profimedia

Hrvaška policija je danes zjutraj pri hrvaškem ministru za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darku Horvatu v Međimurju opravila hišno preiskavo, osumljen naj bi bil zlorabe položaja. Z neoznačenim policijskim vozilom so ga odpeljali na zaslišanje v Zagreb. Hrvaški premier Andrej Plenković od državnega odvetništva terja pojasnila.

Horvata v sodelovanju s policijo preiskuje hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), osumljen pa naj bi bil zlorabe položaja v času, ko je bil med letoma 2018 in 2020 minister za gospodarstvo. Domnevno naj bi šlo za zlorabo položaja pri podeljevanju nepovratnih sredstev za podjetnike v času, ko je bil minister v prvi Plenkovićevi vladi, poročajo hrvaški mediji.

Preiskavo je po poročanju HTV potrdil tudi Horvatov odvetnik Vladimir Terešak, ki je pojasnil, da je Horvat aretiran in ga bodo zaslišali na Uskoku. Na vprašanje, česa ga sumijo, je odvetnik odgovoril, da gre za domnevno zlorabo položaja, da pa s podrobnostmi še ni seznanjen.

Policija in državno odvetništvo zadeve še nista komentirala, pod drobnogledom pa naj bi se po neuradnih informacijah medijev poleg Horvata znašla še podpredsednik vlade Boris Milošević in nekdanji kmetijski minister Tomislav Tolušić. V Uskoku so medtem povedali le, da se preiskave nanašajo na več oseb.

Plenković je državno odvetništvo pozval, da se izjasni o razlogih za aretacijo Horvata. "To je trenutek, ko bi glavna državna odvetnica morala stopiti pred kamere in pojasniti, kaj so razlogi za tako hitro aretacijo ministra," je hrvaški premier dejal na novinarski konferenci in izrazil pričakovanje, da bodo pristojni postregli z informacijami in dokazi za akcijo.

"V tem trenutku se meni ta poteza zdi nesorazmerna, verjamem pa, da postopki potekajo zakonito," je še dejal Plenković, ki meni, da čas Horvatove aretacije ni izbran naključno. Ob tem je zagotovil, da na Hrvaškem ni nobenih izrednih razmer.

Če bodo Horvata zadržali v zaporu, pa ne bo mogel biti več minister, je še dejal Plenković. Kot je dodal, kažejo postopki proti Horvatu, da hrvaško pravosodje ni pod vplivom njegove stranke HDZ.

Predsednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić je medtem poudaril, da mora Horvat oditi iz vlade in da bodo rezultati policijske preiskave temelj za odločitev stranke o podpori vladi. Kot je še dejal Čačić, je to prva aretacija ministra v času svojega mandata na Hrvaškem, zadeve pa po njegovem ne gre niti podcenjevati niti relativizirati.

Predsednik socialdemokratov SDP Peđa Grbin pa je danes pozval k predčasnim volitvam, saj je prepričan, da odgovornost za današnjo preiskavo nosi Plenković.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.