9. 4. 2019, 18:14 | Vir: STA

Hrvaška vlada zanika poskus vplivanja na slovenske medije

profimedia

Hrvaška vlada je danes "najodločneje in v celoti" zavrnila vse navedbe o poskusu kakršnega koli vpliva na slovenske medije. Svetovalec hrvaškega premierja Robert Kopal je zanikal tudi vpletenost hrvaške varnostno-obveščevalne agencije (SOA) v prisluškovanje slovenskim uradnikom v procesu arbitraže.

V Banskih dvorih so danes zavrnili navedbe slovenskih medijev, da se je prvi mož avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, sicer frančiškanski duhovnik Ivan Tolj predstavil kot posrednik hrvaške vlade pri poskusu, da bi v slovenskih medijih preprečil objavo zgodbe o vlogi SOA pri prisluškovanju slovenskim akterjem v arbitražnem postopku, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Plenkovićev svetovalec za nacionalno varnost Kopal je pred današnjim srečanjem ožjega kabineta hrvaške vlade novinarjem dejal, da SOA v Sloveniji ni snemala ljudi, ki so sodelovali v arbitraži, niti ni hrvaška vlada poskusila vplivati, da bi preprečila objavo zgodbe o hrvaških obveščevalcih.

Na vprašanje, kdo je potem pozval Tolja, ki se je skliceval na hrvaško vlado, je Kopal odgovoril, da ne ve, kaj je Tolj povedal.

"Lahko povem, da vlada na noben način ni vplivala na Tolja," je izjavil Kopal, ki je bil v preteklosti tudi državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve, v katerem je bil tudi glavni obveščevalni analitik. Delal je tudi v hrvaških varnostnih agencijah, vključno s SOA.

"Vse, kar SOA dela, je v skladu z zakonom, legitimno in legalno. Je tudi pod različnimi vrstami nadzora, od državljanskega do strokovnega, in nikoli doslej ni bilo ugotovljeno, da je kakorkoli delovala nezakonito ali protizakonito," je dejal. "Ni mogoče, da bi SOA prisluškovala drugi državi," je dodal.

Na novinarsko vprašanje, kako potem slovenski premier Marjan Šarec na podlagi poročila slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova trdi, da je SOA prisluškovala slovenskim uradnikom, je Kopal odgovoril, da "hipotetično rečeno morda obstajajo politični motivi".

Kot je pojasnil, je Šarec morda to dejal, ker je prepričan, da gre za resnico, a se bo, je dodal, pokazalo, da navedbe niso resnične.

Kopal je zatrdil, da ni znano, kako so posnetki pogovorov med nekdanjim slovenskim sodnikom v arbitražnem postopku Jernejem Sekolcem in agentko slovenske vlade Simono Drenik, ki so pripeljali do umika Hrvaške iz arbitražnega postopka, prišli v hrvaške medije. Prepričan pa je, da jih hrvaškim medijem ni poslala SOA.

Medtem so iz urada hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitaroviće danes sporočili, da je neuspeh arbitraže o slovensko-hrvaški meji pravosodni škandal in ne obveščevalno vprašanje. Kot so poudarili, zavračajo poskus "zamenjave tez".

"Dejstvo je, da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum ter na ta način tudi mednarodno pravo, kar je imelo za posledico neuspeh arbitraže," so odgovorili iz urada hrvaške predsednice na novinarske prošnje za odziv na trditve iz Slovenije.

Kot so dodali, Grabar-Kitarovićeva nikoli ni niti ne bo zahtevala ne neposredno ne preko posrednikov, da bi katero od tem umaknili iz slovenskih medijev. O navedbah slovenskih medijev je bila hrvaška predsednica seznanjena prav iz medijev, so dejali na Pantovčaku.

Tudi SOA je danes zavrnila navedbe slovenskih medijev kot "netočne in tendenciozne konstrukte".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.