A.B. | 24. 1. 2022, 18:01

Zgodba hrvaškega mornarja buri duhove: izginil pred 30 leti, zdaj so ga našli v ...

Twitter

Na Hrvaškem je odjeknila vest, da so mednarodni organi po treh desetletjih iskanja identificirali pogrešanega hrvaškega mornarja Petra Marčinka, za katerim se je pred približno 30 leti izgubila vsaka sled. Pristojni organi so ga našli v Španiji, od koder so informacije posredovali dubrovniško-neretvanski policijski upravi, najdenega mornarja pa so izbrisali iz registra pogrešanih oseb. 

Pisalo se je leto 1992, ko se je v španskem pristanišču Gijon izkrcal takrat 39-letni hrvaški mornar Petar Marčinko - potem pa se je za njim izgubila vsaka sled. 

Marčinko je bil vse do nedavnega na mednarodnem seznamu pogrešanih oseb, pristojni organi pa so ga po treh desetletjih iskanja našli v Španiji. Mednarodne institucije so po preverjanju osebne dokumentacije potrdile njegovo identiteto ter svoje ugotovitve posredovale dubrovniško-neretvanski policijski upravi. Zaenkrat ni znano, ali se je Marčinko vsa ta leta skrival na Iberskem polotoku in zakaj je sploh pobegnil iz svoje rodne države. V javnosti so v vseh teh letih krožile najrazličnejše teorije o razlogih njegovega nenavadnega izginotja, med katerimi so najbolj izstopale sledeče tri: hrvaški mornar je storil samomor ali pa se je skril zaradi vojne oziroma zaradi številnih dolgov.

Teorijo o domnevnem samomoru pa je medtem ves čas zanikala Petrova mama, ki je za Dubrovački vjesnik pred leti razkrila, da je njen sin še vedno živ in da ji redno pošilja denar. Njenih besed takrat niso jemali dovolj resno, ker so menili, da je gospa najverjetneje v šoku zaradi izgube sina in da zato govori stvari, ki niso resnične. 

V družini Marčinko pa ni izginil le Peter, temveč tudi njegova dva brata. Starejši Ante naj bi po nekaterih domnevah umrl nekje na jugu Hrvaške, mlajši Stijepo pa se je pred leti izkrcal v Kanadi, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ