12. 8. 2020, 12:18

Hrvaški otok, ki je letos s prvega mesta po obisku turistov izrinil Rovinj, Poreč in Umag

Shutterstock
Hrvaški otok, ki je letos s prvega mesta po obisku turistov izrinil Rovinj, Poreč in Umag (foto: Shutterstock)

Pred tremi leti so tamkajšnji turistični delavci napovedali, da bodo kmalu po številu gostov prehiteli najbolj popularne hrvaške destinacije, kot so Poreč, Rovinj in Dubrovnik. Letos jim je to uspelo.

Gre za otok Vir, ki je v juliju in v prvih desetih dneh avgusta po številu nočitev najboljša hrvaška turistična destinacija in prva, ki je letos presegla milijon nočitev.

Že 30. julija so na Viru zabeležili 1.024.231 nočitev in postali prva destinacija na Hrvaškem, ki je presegla število milijon. Od tega so samo v juliju imeli 712 tisoč nočitev, kar je prav tako mesečni rekord v državi.

V prvih desetih dneh avgusta so zabeležili še dodatnih 290 tisoč nočitev, kar pomeni, da je od začetka sezone do 10. avgusta na Viru bilo skupaj opravljenih 1.317.140 nočitev.

Na drugem mestu je Rovinj, kjer se do 10. avgusta lahko pohvalijo z 1.198.045 nočitvami, na tretjem pa Medulin (983 tisoč).

Sledijo še: Poreč (868 tisoč), Mali Lošinj (867), Umag (831), Novalja (830) in Crikvenica (820). To so tudi edine destinacije z več kot 600 tisoč nočitvami.

Na devetem mestu je potem še Zadar (599 tisoč) in na desetem otok Krk (592 tisoč).

Manj gostov imajo predvsem na jugu Jadrana, kjer Šibenik, Split in Dubrovnik niso presegli 500 tisoč nočitev.

V čem je skrivnost Vira?

Predstavnik občine Vir Kristijan Kapović je za Večernji list povedal, da je to rezultat nepremičninske strategije, ki so jo nekateri na Hrvaškem dolga leta podcenjevali. Številne tamkajšnje nepremičnine so namreč v lasti tujih državljanov, zaradi česar imajo izjemno veliko število stalnih gostov, ki vsako leto dopust preživljajo z družinami v svojih hiškah in apartmajih. Isto nepremičnino potem koristijo tudi njihovi sorodniki in prijatelji, ki se vsako leto vračajo v vse večjem številu. 

Shutterstock

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.