14. 3. 2022, 14:30 | Vir: STA

Hrvaški predsednik NOČE odgovoriti na vprašanje, ki zanima ves svet

Profimedia

V Zagrebu se je zgodil incident, ki je pritegnil veliko medijske pozornosti. Zdaj so znane nove informacije, predsednik države pa o najpomembnejšem vprašanju molči. 

Hrvaški predsednik Zoran Milanović noče razkriti, ali je letalnik, ki je padel v Zagrebu, nosil bombo ali ne. Preiskava še poteka, javnost mora za zdaj vedeti le to, da je v tem trenutku varna, je dejal na tiskovni konferenci. Obenem je napovedal, da bo zahteval vzpostavitev sistema protiletalske obrambe.

Veliko novih informacij

Milanović se je zaradi padlega letalnika sestal z vrhom hrvaške vojske in varnostno-obveščevalnih služb. Novih informacij je po njegovih besedah veliko, a preiskava še poteka, zato na tiskovni konferenci ni hotel odgovoriti na vprašanja novinarjev, ali je letalnik nosil bombo ali ne. 

"Ne morem reči, ali je bila bomba ali ne. To je teoretično vprašanje, stvar preiskave. Ne moremo reči niti, da je letalnik prišel od ukrajinskih sil," je povedal.

Našli ostanke bombe

Eden od zadnjih, ki je v medijih dejal, da je bila na letalniku bomba, je bil svetovalec obrambnega ministra, general Željko Živanović. Živanović je v radijski oddaji nacionalne HRT razkril nekatere podrobnosti iz prve analize padlega objekta.

"Izkopali smo letalnik in prišli do novih spoznanj. Našli smo ostanke letalske bombe, za katero ne vemo vseh podrobnosti. Po vsem, kar vemo, gre za letalsko bombo ruske izdelave, ki je bila težka 120 kilogramov. V teh 40 kilogramih je bilo 40 gramov eksploziva," je izjavil Živanović.

Bomba se je po njegovih besedah zabila v tla in eksplodirala pod zemljo, primarni namen letalnika pa je bil zbiranje podatkov.

Nekateri se ne strinjajo

Vojni analitik z Univerze v Veliki Gorici Marinko Ogorec, ki je prav tako gostoval v oddaji, se z njim ni strinjal. "Zelo majhna verjetnost je, da je detoniralo 40 kilogramov eksploziva in se to ni slišalo ali na kakršenkoli način izbruhnilo na površino. Eksplodiralo je blizu stavbe, pa tega niso slišali. Mislim, da je to zelo malo verjetno," je dejal Ogorec.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ