4. 1. 2018, 15:44 | Vir: STA

Hrvaškim ribičem v slovenskih vodah po novem grozijo kazni

profimedia

Odkar Slovenija izvaja arbitražno razsodbo, slovenski organi ukrepajo proti hrvaškim ribičem, ki plujejo in lovijo v slovenskih vodah v Piranskem zalivu. Policija jih namreč obravnava zaradi nedovoljenega prestopa meje na morju, ribiški inšpektorat pa zaradi nezakonitega ribolova. Hrvaški ribiči sicer lahko pridobijo dovolilnice za ribolov.

Kot so za STA pojasnili na notranjem ministrstvu, slovenska policija od 30. decembra dalje nedovoljene prestope meje na morju - ne glede na njihov namen - obravnava v skladu z določili zakona o tujcih.

Kršitelj, ki nedovoljeno stopi v Republiko Slovenijo, se obravnava za prekršek po 145. členu omenjenega zakona, kjer je predpisana sankcija od 500 do 1200 evrov.

Postopek o prekrških se vodi skladno z določili zakona o prekrških na pristojni policijski enoti. Kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko nato tudi zavrne vstop v Slovenijo.

Vplutja obravnavajo kot mejne incidente

Od 30. decembra do 2. januarja je slovenska policija sicer obravnavala sedem vplutij hrvaških ribiških plovil in deset vplutij hrvaških varnostnih organov. V sredo je po poročanju medijev ribe v Piranskem zalivu lovil le en hrvaški ribič v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov, ki so ga obravnavali slovenski policisti in ribiški inšpektor.

Medtem ko je nezakonit prehod meje v pristojnosti policije, pa se nezakonit ribolov sankcionira kot kršitev ribiške zakonodaje s strani inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki deluje v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Konkretno je za to odgovoren ribiški inšpektor, ki lahko za nadzor na morju uporablja službeno plovilo ali pa sodeluje z ostalimi organi, kot je policija. Kot so za STA danes povedali na kmetijskem ministrstvu, so nadzor na morju doslej vršili skupaj s policijo 30. decembra in nato v sredo.

Prekršek pri izvajanju nezakonitega ribolova se ugotavlja glede na vrsto dejanja, ki je bilo opravljeno pri izvajanju gospodarskega ribolova, na primer izvajanje brez ustreznega dovoljenja ali z neustreznim ribolovnim orodjem.

Zagrožena globa za izvajanje ribolova brez veljavnega dovoljenja za gospodarski ribolov znaša od 1200 do 41.000 evrov za pravne osebe, od 420 do 33.000 evrov za samostojnega podjetnika posameznika ter od 420 do 1200 evrov za posameznika.

Do sedaj še ni bila izrečena nobena kazen, saj postopki še niso zaključeni. Postopki vročitve oz. izterjave se opravljajo v skladu z zakonodajo, ki ureja to področje - vroča se preko sodišča, sankcije izvaja država, kjer se nahaja kršitelj, globa je prihodek države, kjer je prišlo do kršitve. Poleg kazni se lahko izreče tudi stranska sankcija odvzema predmetov.

Z dovolilnicami je ribolov legalen

Imajo pa hrvaški ribiči možnost pridobiti posebne dovolilnice in legalno loviti v slovenskih vodah.

Slovenija jim je namreč v skladu z evropsko zakonodajo omogočila dostop do svojega teritorialnega morja tudi po uveljavitvi arbitražne razsodbe - s spremembo zakona o morskem ribištvu ter sprejemom uredbe, ki določa točen postopek uveljavljanja te pravice za hrvaške ribiče, pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov iz Hrvaške, ki želi pridobiti pravico do izvajanja ribolova v slovenskem teritorialnem morju, mora na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddati vlogo za posebno dovoljenje, in sicer od 1. novembra dalje za naslednje koledarsko leto.

Ministrstvo vloge obravnava glede na časovno zaporedje njihovega prispetja, a le do obsega, določenega v relevantni uredbi EU - to pomeni do skupaj 25 ribiških plovil (vključno s petimi plovili, opremljenimi z vlečnimi mrežami) s skupnim ulovom do 100 ton rib letno.

Obenem so na ministrstvu izrazili pričakovanje, da bo evropsko zakonodajo in zaveze iz pristopne pogodbe uveljavila tudi Hrvaška in v enakem obsegu omogočila ribolov slovenskim ribičem. Objavili pa so tudi kontakt odvetniške pisarne, kamor se lahko obrnejo ribiči v primeru, da bi imeli v morju, ki je pod suverenostjo Slovenije, težave s hrvaškimi organi.

P.S.

  • Savudrijski ribiči so na četrtkovem srečanju s predstavniki hrvaške vlade na ministrstvu za kmetijstvo v Zagrebu medtem dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova po sredini Piranskega zaliva. "Od danes zvečer bomo ribiči mirno spali," je novinarjem dejal Daniele Kolec iz združenja hrvaških ribičev Mare Croaticum. Pojasnil je, da ribiči lahko opravljajo svoje običajno delo še naprej in se jim ni treba ničesar bati, ker za njimi stoji hrvaška država.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord