20. 6. 2020, 13:49 | Vir: STA

Hrvati izdali navodila za postopke v primeru, da se tuji turisti okužijo ali zbolijo

profimedia

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes objavil navodila za postopke v primeru okužbe turistov z novim koronavirisom. Med drugim so navedli, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo zbolelih oseb.

HZJZ je določil predpogoje, ki jih morajo izpolniti lokalni štabi civilne zaščite in lokalna samouprava. Med drugim bodo morali zagotoviti objekte za izolacijo turistov, ki bodo zboleli s covidom-19, a ne bodo potrebovali bolniške nege. Morali bodo zagotoviti tudi objekte za organizirano karanteno ali samoizolacijo za zdrave goste, ki so bili v stiku z okuženimi.

Kot so navedli, bodo to lahko vzpostavili v hišah, apartmajih, mobilnih hiškah in podobnih objektih, ki zadovoljujejo potrebe izolacije. Zagotoviti bo treba tudi zdravniško skrb.

Gosti iz drugih držav, ki jim bo potrjena bolezen covid-19, in tudi njihovi kontakti se bodo lahko pred potekom izolacije vrnili v svoje države, če se bodo s svojo zdravstveno zavarovalnico dogovorili o načinu vrnitve in financiranju transporta, so zapisali na spletni strani HZJZ.

Če bodo turistom iz drugih držav ugotovili hujšo obliko bolezni covid-19, jih bodo namestili v hrvaške zdravstvene ustanove.

Na Hrvaškem so v četrtek in petek zabeležili po 11 dodatnih okužb z novim koronavirusom, kar je bilo največ v enem dnevu po 12. maju. Oblasti so zato znova pozvale državljane naj se držijo navodil o obvezni medsebojni razdalji kot tudi o okrepljeni higieni rok.

Med drugim so znova prepovedali obiske v domovih za starejše občane na območju Zagreba in v splitsko-dalmatinski županiji, v katerih so zabeležili večino novih okužb v preteklih dveh dneh.

Med 22 primeri okužb na Hrvaškem je bila večina tudi posledica potovanj hrvaških državljanov v Srbijo ter v Bosno in Hercegovino.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je v četrtek dejal, da so že po prvih novih primerih "uvoženih" okužb okrepili nadzor na meji z BiH in Srbijo.

Ponovil je, da morajo imeti državljani Srbije in BiH, ki želijo vstopiti na Hrvaško, upravičeni razlog za potovanje, kar morajo utemeljiti z ustrezno dokumentacijo. Spomnil je, da je Hrvaška omilila epidemiološke ukrepe zgolj za deset držav članic EU, ki imajo dobro epidemiološko situacijo. Med njimi je tudi Slovenija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.