1. 8. 2021, 10:46 | Vir: STA

Huda neurja v Avstriji in Italiji poplavljajo ceste in zalivajo kleti, težave tudi na Hrvaškem

profimedia
Huda neurja v Avstriji in Italiji poplavljajo ceste in zalivajo kleti, težave tudi na Hrvaškem (foto: profimedia)

Avstrijo ta konec tedna pestijo huda neurja. Ponoči je bilo med drugim napeto na jugu zvezne dežele Spodnja Avstrija. V okrožju Neunkirchen so se spopadali s točo in poplavami, na Dunaju je veter dosegal hitrosti 110 kilometrov na uro. Poplavljalo je tudi v deželah Salzburg, Štajerska in Tirolska. O preglavicah poročajo tudi iz Italije in Hrvaške.

V deželi Salzburg je bilo najhuje na območju Pinzgaua, kjer so imeli gasilci ponoči polne roke dela. Poplavljalo je ulice in zalivalo kleti, ponekod je pustošila toča, poroča na spletu avstrijska radiotelevizija ORF.

Na avstrijskem Štajerskem je bilo zaradi obilnih padavin in vetra, ki je podiral drevesa, zaprtih več cest, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Podobno je bilo na vzhodu Tirolske, med drugim v okrožjih Lienz in Innsbruck.

Na avstrijskem Koroškem, na Območju Špitala ob Dravi, so morali medtem sinoči reševati dve planinki, 47-letno Belgijko in njeno 16-letno hčerko, ki sta se - očitno nepripravljeni na slabo vreme - znašli v precejšnjih težavah. Potem ko sta okoli 21.30 poklicali na pomoč, so ju reševalci dve uri kasneje našli že močno podhlajeni in povsem premočeni.

Neurja severno sosedo sicer pestijo že od petka in tudi za danes ni napovedano izboljšanje. Med drugim je velika vremenska nevarnost za danes razglašena na Dunaju. Bi pa se naj vreme po napovedih umirilo v ponedeljek.

Tudi Italija se že več dni spopada z ekstremnim vremenom - vročino in požari na jugu ter močnim deževjem na severu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najvišjo nevarnost, rdeči alarm, so med drugim razglasili v Lombardiji, kjer je močno deževje na območju jezera Como sprožilo poplave in plazove. Vasi Laglio je pomoč celo ponudil hollywoodski zvezdnik George Clooney.

Vremenski alarmi so sicer razglašeni tudi drugod na severu Italije, med drugim v Toskani in v Benetkah.

Na jugu države medtem še naprej pustošijo požari, ki jih krepijo huda vročina, suša in močni vetrovi. Še posebej nevarni so ognjeni zublji v bližini Catanie na Siciliji, ki ogrožajo številne kmetije, živali in tudi turistična naselja. Pri gašenju sodeluje 12 letal, na poti na otok so še dodatni gasilci, poroča dpa.

Močna neurja so danes okoli poldneva dosegla tudi osrednji del Hrvaške. Najhuje je bilo v Banovini, kjer je veter podiral drevesa, poškodoval številna poslopja in oviral promet, padala pa je tudi toča. Slabo vreme je med drugim prizadelo Petrinjo, Sisak, Glino, Kutino, Virovitico in Hrvaško Kostajnico.

Gasilci imajo tako polne roke dela, predvsem s čiščenjem cest ter popravilom streh. Ponekod je veter poškodoval električno napeljavo in prekinil oskrbo z elektriko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.