27. 9. 2018, 14:49 | Vir: STA

Hudo neurje v Grčiji povzroča težave v trajektnem prometu

Profimedia

V Grčiji že drugi dan divja hudo neurje z močnim vetrom, ki je v sredo in danes povzročilo precejšnje težave v trajektnem prometu v Egejskem in Jonskem morju. Danes so tako prekinjene skoraj vse trajektne povezave med grškimi otoki in celino, na številnih otokih so zaprte šole.

Po Beaufortovi lestvici, ki se v pomorstvu uporablja za ocenjevanje moči vetra in stanja morja, veter dosega deseto od skupno dvanajstih stopenj. To pomeni, da sunki dosegajo hitrost med 89 in 102 kilometra na uro. Veter je podrl več sto dreves, poroča grški radio ERT.

Po navedbah vremenoslovcev se je med Sicilijo in grškim polotokom Peloponez razvil neke vrste orkan, ki se pomika proti vzhodu. V prihodnjih dneh je pričakovati, da bo veter dosegel dvanajsto stopnjo po Beaufortovi lestvici, izboljšanje vremena pa vremenoslovci napovedujejo za nedeljo.

Kot piše spletni portal Severe Weather Europe, bi glede na modele orkan lahko nastal drevi ali v petek zjutraj. Po napovedih bo v soboto verjetno dosegel obalo Grčije in prizadel tudi otok Kreta, v nedeljo pa naj bi se pomaknil proti otoku Rodos v vzhodnem delu Egejskega morja in zahodni obali Turčije. Kot opozarjajo, je na nekaterih območjih pričakovati močan veter in poplave, ki bi lahko zahtevale smrtne žrtve. T.i. sredozemski orkani so podobni tropskim nevihtam, v vzhodnem Sredozemlju pa niso pogosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.