2. 3. 2020, 13:53

Humanitarčkov projekt Vida: "Vsak starostnik si zasluži dostojno starost!"

profimedia
Humanitarčkov projekt Vida: "Vsak starostnik si zasluži dostojno starost!" (foto: profimedia)

Društvo Humanitarček iz Maribora je v sklopu svojega družbeno odgovornega projekta Vida s serijo zgodb na Facebooku pred meseci opozorilo tako nase kot na številne žalostne zgodbe starostnikov v Sloveniji. Da bi zdaj naredili še korak dlje, so zagnali še spletno mesto Vida, kjer bodo med drugim ne le objavljali zgodbe starostnikov, temveč ustvarili tudi platformo za pomoč tako starostnikom kot prostovoljcem.

Med drugim so tako na enem mestu zbrali formularje za varstveni dodatek in dodatek za pomoč in postrežbo, ter odgovorili na nekaj najbolj perečih vprašanj, ki se dotikajo oskrbe starostnikov in njihovih svojcev, t.j. najmanj tistih, za katere vedo, da bi jih ljudje rabili, a nimajo časa brskati po internetu.

"Le na tak način bomo lahko skupaj začeli oblikovati neprepustno družbeno mrežo, ki bo ulovila starostnike, preden zdrsnejo na dno," so v društvu povzeli besede predsednice društva Humanitarček Ninne Kozorog.

Humanitarček ostaja pri svoji filozofiji delovanja brez zbiranja denarnih sredstev. Ljudi pozivajo h konkretni pomoči. Vsak lahko najde starostnika v svoji okolici, z nasveti društva pa pomaga po svojih močeh, menijo. Kot posebnost izpostavljajo njihovo rešitev finančne pomoči za starostnike. Omogočajo namreč plačilo stroškov za položnice neposredno na račun denimo ponudnika električne energije in ogrevanja.

Želijo si mreže, v kateri bodo tako posamezniki kot organizacije. Le tako bodo lahko starostnikom omogočili dostojno starost, so zapisali.

Ob prihajajočem mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, pa v omenjeno Galerijo kreativnih v petek od 10. do 18. ure in v soboto od 10. do 13. ure vabijo vse ženske na brezplačno kosilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.