19. 3. 2020, 13:19

Humanitarni bonton v naslednjih tednih kot ogledalo družbe, sporočajo iz ZPMS

Photo by Josh Applegate on Unsplash

"Humanitarni bonton bo v naslednjih dneh in mesecih ogledalo naše družbe. Upamo in želimo si, da bomo na Slovenijo ponosni!" sporočajo iz Zveze prijateljev mladine Slovenije in pozivajo države ter državljane, da stopimo skupaj.

"Pojav epidemije nas je po eni strani močno razdvojil, po drugi strani pa kriza kriči po solidarnosti, povezovanju in pomoči. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije opažamo, da se od svojega obstoja, torej od leta 1953, kar skrbimo za otroke, mladostnike in družine v stiski, s tako hudo humanitarno stisko še nismo srečali. In kot kaže, nas najodgovornejše in težko delo - celovita skrb za najranljivejše, naše otroke - še čaka. Zagotovo bo uspešnost pomoči v veliki meri odvisna od vseh nas, ki lahko pomagamo," so zapisali v javnem pozivu.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je humanitarna organizacija, ki vedno »vskoči« s svojimi aktivnostmi, ko ljudje potrebujejo pomoč. Žal velikokrat krpamo stiske in bolečine družin, ki si boljšega življenja ne zmorejo privoščiti.

»Ko bo epidemije konec in ko bo socialna slika pokazala vse svoje zobe, bo naše poslanstvo dobilo pomen, kot ga ni še nikoli. Danes pod pragom revščine živi 45.000 otrok po vsej Sloveniji. Kako bo po epidemiji, si ne znam predstavljati. Bojim se, da veliko huje. Odvisni bomo od pomoči države in vseh državljanov,« pravi Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Ker njihovo delovanje temelji na razvijanju vrednot prostovoljnega dela in negovanju dobrih medčloveških odnosov, je nedopustno, da država Slovenija, ki od njih pričakuje, da celijo rane našega sistema, v Zakon o interventnem ukrepu delnega povračila plače ni vključila delnega povračila nadomestila plač tudi za društva, zveze in sorodne organizacije. Zato se je ZPMS priključila Pozivu o dopolnitvi tega zakona. Poziv si lahko preberete tukaj.

Na terenu so se vrata pisarn članic iz objektivnih razlogov marsikje zaprla, društva pa se na terenu v posameznih lokalnih skupnostih vključujejo v aktivacijo prostovoljcev, ki se javljajo civilni zaščiti in so na voljo za pomoč starostnikom in tudi za varovanje otrok na domu. Društva vse novice in spremembe komunicirajo na svojih spletnih kanalih.

V ZPMS je trenutno zelo pomemben in DELUJOČ - Tom telefon – telefon za otroke in mladostnike, ki v času epidemije deluje nespremenjeno:

 • telefonska linija 116 111 je odprta vsak dan med 12. in 20. uro (klici so brezplačni)
  otroci in mladostniki lahko pišejo na: tom@zpms.si
  ali se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici 
   

Tom telefon letos praznuje že 30 let.

Informacije za otroke objavlja tudi Časoris, spletni časopis za otroke (član ZPMS). V spletnem časopisu vsak dan objavljajo novice, ki otrokom na njim primeren  način razlagajo sedanje razmere, jih tudi zabavajo in jim ponujajo ideje za preživljanje časa doma. 

Zaradi epidemije je letošnji Nacionalni otroški parlament®, ki bi moral biti 6.4. v Državnem zboru, prestavljen na še neznani datum. Verjetno bo prestavljena tudi zaključna prireditev programa Evropa v šoli.

V sklopu našega največjega programa Pomežik soncu®, ki pelje otroke na morje, je rezerviran datum 6. junij, ko bodo na Kongresnem trgu pripravili ponovno velik dobrodelni živ žav in koncert – DAN ZA ROCK. Vse z namenom, da za otroke zberejo čim več sredstev za brezplačne počitnice na morju. Kljub temu, da bodo otroci imeli čas za poletni oddih pozneje, bo toliko bolj nujen in pričakovan.

Sredstva za otroke, ki si počitnic ne morejo privoščiti, zbirajo že sedaj, pošljete lahko sporočilo POMEZIK5 na 1919 in prispevate 5€. Prispevate lahko tudi z nakazilom s QR kodo.

O vsem dogajanju bodo redno poročali na naših kanalih. ZPMS se na družbena dogajanja odziva na socialnih omrežjih in na spletni strani.  

KAKO LAHKO POMAGATE DRUŽINAM V STISKI V ČASU EPIDEMIJE?

Ker nas otroci in družine sedaj najbolj potrebujejo, zbirajo sredstva za nakup hrane in drugih nujnih sredstev. Nakažete lahko na TRR odprt pri ABANKI:

 • SI56 0510 0801 5645 025
  sklic na številko: 00 13-2020
  koda namena CHAR
  namen nakazila: DONACIJA ZA HRANO ZA DRUŽINE
   

Hvala za vašo pomoč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.