1. 4. 2022, 12:53 | Vir: STA

Ideja za dopust? Na kratek oddih kar v vesolje!

Slika je simbolična.

Profimedia

Tudi vas zanima, kakšen je občutek, ko lebdiš nad zemeljsko orbito? Sedaj lahko izveste!

Podjetje ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa, Blue Origin, je v sredo z raketo New Shepard na krajšo pot v vesolje poneslo novo skupino turistov, ki so nad Zemljino ozračje in nazaj potovali skupaj deset minut. Na kratko so lebdeli v breztežnostnem stanju sto kilometrov visoko, nato pa se vrnili na Zemljo.

Kdo je šel na izlet v vesolje?

V raketi je bil glavni avtor programa New Shepard Gary Lai, poleg njega pa še pet potnikov, ki so za vozovnico morali seči v denarnico - kako globoko, ni znano, saj cene prevoza niso objavili.

Med potniki v vesolje so bili vlagatelj Marty Allen, podjetnik Marc Hagle s soprogo Sharon, profesor univerze Severne Karoline Jim Kitchen in ustanovitelj podjetja Comercial Space Technologies George Niels.

New Shepard je doslej do meje vesolja popeljal že tudi Bezosa in slavnega kapitana Kirka s televizijske vesoljske ladje Enterprise Williama Shatnerja.

Kako je videti potovanje v vesolje?

Pot rakete New Shepard v vesolje od izstrelitve do pristanka traja sicer vsega skupaj deset minut. Raketa ponese kapsulo s posadko malce prek meje med atmosfero in vesoljem v višino 80 kilometrov, kjer posadka nekaj minut uživa v breztežnostnem stanju, nakar pristane s pomočjo padal.

Vesoljsko podjetje ustanovitelja Tesle Elona Muska SpaceX, ki opravlja tudi resne polete v vesolje, bo prihodnji teden na turistično pot popeljalo tri petičneže in nekdanjega astronavta in to vse do Mednarodne vesoljske postaje. SpaceX trdi, da gre za resno pot in delo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ