10. 5. 2019, 10:48 | Vir: STA

Igorju Bavdku odškodnina zaradi slabih razmer v priporu

profimedia

Nekdanji kranjski prometni policist Igor Bavdek, ki zaradi uboja Tineta Resnika na Dobu prestaja 14 let in pol zaporne kazni, je državo tožil zaradi kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah, češ da so bile razmere v priporu na ljubljanski Povšetovi nečloveške. S tožbo je terjal 28.440 evrov odškodnine, uspelo pa mu je iztožiti 3800 evrov.

Kot poročata današnji izdaji Dela in Slovenskih novic, je že ljubljansko okrožno sodišče Bavdku pritrdilo, da so bile bivalne razmere na Povšetovi, kjer je preživel 474 dni, neprimerne, medtem ko tovrstnih kršitev ni ugotovilo v mariborskem zavodu, kjer je bil tri mesece. Prisodilo mu je 4500 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi od vložitve tožbe julija 2014 za čas, ko je imel v ljubljanskem priporu na voljo tri oz. štiri kvadratne metre osebnega prostora, kar je manj od evropskih standardov.

Država je že na okrožnem sodišču skušala s t. i. pobotnim ugovorom, češ da je Bavdek dolžan državi oz. finančni upravi dobrih 22.000 evrov zaradi nedavčnih obveznosti. A ker je državno odvetništvo pobotni ugovor vložilo prepozno, in sicer decembra 2016, kar je dva meseca po prvem naroku, ga sodišče ni upoštevalo.

Sodbo sta na ljubljanskem višjem sodišču s pritožbo izpodbijala tako Bavdek kot državno odvetništvo in višje sodišče je prisojeno odškodnino nekoliko znižalo. Kot so za Delo odgovorili z okrožnega sodišča, je višje sodišče pritožbi delno ugodilo in je prisojeno odškodnino 4500 evrov nadomestilo z zneskom 3800 evrov z obrestmi. Bavdek pa mora državi vrniti 975 evrov pravdnih in pritožbenih stroškov.

A glede na to, da je Bavdek dolžan državi bistveni višji znesek, je vprašanje, koliko od prisojene odškodnine mu je sploh ostalo, še poročata časnika.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ