20. 5. 2022, 16:36

Nova otroška igrača, ki spodbuja razvoj motorike in koncentracije

Tetino igrišče

Med starši in še posebej sorodniki je zagotovo največ takih, ki otrokom kupijo igrače, ki so trenutno popularne zaradi medijev, največkrat pa gre kar za najnovejše elektronske naprave. Ideja za igračo Abuagu, sta dobili direktorici vrtca Dobra teta, ko sta videli, katerih igrač jim primanjkuje v vrtcih, pa tudi doma, saj imata obe po tri malčke.

Namen igre Abuagu je, da iz kompleta 23 različnih palčk otroci lahko sestavijo kakršnokoli skulpturo, izumijo novo igro, karkoli. Bistvo pa je ravno v tem, da ni strukturirana, ni definirana, ni načrta, ni jasno zastavljenega cilja, ampak je vse prepuščeno otroški domišljiji

"Igre imajo prevečkrat točno definiran začetek, potek in cilj. Vsi otroci pa ne spadajo v take okvirje in tudi ne želimo, da bi, zato smo želeli najti način, kako jih spodbuditi v različnosti in različnost spoštovati," je povedala Jana Fleišer iz ekipe Dobra teta, ki je Abuagu tudi ustvarila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tetino igrišče (@dobra.teta)

Abuagu palčke spodbujajo razvoj motorike in koncentracije, najboljše pa je, kot pravi Fleišerjeva, da otroke umiri:

"Zelo je pomembno to, da ko Abuagu damo otrokom, se izredno umirijo, saj je za to igro potrebna koncentracija, s tem pa se otroci naučijo držati fokus, se umiriti in sami sebi zastaviti svoj cilj igre."

Ker so palčke različne, otroci lahko spoznavajo, kako se razlikujejo na otip in oddajajo različne zvoke. Majhen otrok pa še bolj občuti razliko med držanjem majhne ali velike palčke, saj je za to potrebna različna motorika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tetino igrišče (@dobra.teta)

Naraven material

Igrača je narejena iz lesa smreke in je primerna za otroke od tretjega leta starosti naprej. Jih pa uporabljajo tudi že pri enem letu, saj je material čisto naraven in se palčko, če se ta umaže, lahko le obriše.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.