14. 9. 2018, 08:20 | Vir: STA

Igralki Cynthii Nixon ni uspel preboj na strankarskih volitvah

profimedia

Newyorški guverner Andrew Cuomo je na strankarskih volitvah za demokratskega kandidata na novembrskih guvernerskih volitvah v četrtek zanesljivo premagal izzivalko, igralko in aktivistko Cynthio Nixon. Cuomo je po ocenah ameriške tiskovne agencije AP osvojil 66 odstotkov glasov, Nixonova pa 34 odstotkov.

Cuomo se bo na splošnih volitvah 6. novembra pomeril z republikancem Marcom Molinarojem in nekaj kandidati manjših strank, ki nimajo možnosti za uspeh. Cuomo ostaja velik favorit za zmago tudi proti Molinariju. Zvezdnica serije Seks v mestu Nixonova je s svojo kampanjo guvernerja malce premaknila bolj v levo, kot bi si želel, vendar pa njegova zmaga ni bila nikoli vprašljiva, saj je imel na svoji strani skoraj vse vplivne posameznike in organizacije v državi. Nixonova je na twitterju rezultate komentirala z besedami: "Čeprav nisem pričakovala tak izzid, mi to ni vzelo poguma. Navdihnilo me je, upam, da je tudi vas. Spremenili smo politično sliko v tej državi."

Cuomo je na podobnih strankarskih volitvah leta 2014 s podobno razliko ugnal izzivalko profesorico univerze Fordham Zephyro Teachout. Bitka z Nixonovo, ki predstavlja levo krilo demokratske stranke, je Cuomu sicer le pustila nekaj brazgotin in v prihodnje si bo moral povrniti zaupanje tistih, ki so volili izzivalko. Posebej odmevajo umazani triki ob koncu kampanje, ko so Cuomovi po mestu trosili letake z obtožbo na račun Nixonove, da je antisemitka.

Umazani prijemi niso bili potrebni, saj je Cuomo zanesljivo vodil v anketah ves čas kampanje, s svojimi ukrepi na položaju pa demokratov ni razočaral. Omejil je pravico do orožja, uredil plačan bolniški dopust, dvignil minimalno plačo, podprl homoseksualne poroke.

Cuomo bo kot vse kaže novembra osvojil svoj tretji zaporedni guvernerski mandat, s čimer se bo izenačil s svojim očetom Mariom Cuomom, ki mu je uspelo enako. Kljub ugibanjem Andrew Cuomo odločno zavrača ambicije, da bi se leta 2020 potegoval za predsednika ZDA. "Edino smrt mi lahko prepreči dokončanje mojega novega guvernerskega mandata," je dejal Cuomo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec