9. 11. 2023, 15:41 | Promocijska objava

Ilka Štuhec: "Ob vsaki zmagi se pojavi poseben občutek hvaležnosti"

promocijska fotografija

Ilka je človek, ki je sposoben spremeniti svoje načrte v trenutku. Kako drugače, saj so čim boljši smučarski pogoji tisto, čemur sledijo v njenem štabu. Če je še pred tednom dni mislila, da bo v Švici dodobra izkoristila zadnje pripravljalne dni pred prvima smukoma v novi sezoni (18. 11. in 19. 11.), jo danes čaka nov trening na Norveškem. Zaradi slabih in tveganih razmer so z ekipo namreč spremenili svoje načrte, saj so iskali smučarsko središče, kjer bodo lahko uspešno zaključili pripravljalno obdobje in tako svojim večmesečnim pripravam dali piko na i.

Ilka, smučarska sezona je v teku. Si se letos nanjo kaj drugače pripravljala? 

Res je, šov se je začel. Zame se sicer zares začenja sredi novembra, ampak kljub temu je čutiti to pozitivno pričakovanje. Pripravljala sem povsem klasično, tako kot vedno, drugačne so bile le nekatere lokacije. Corralco v Čilu in pa zdaj, tik pred začetkom, smo morali spremeniti načrte in zaključni del priprav opravljamo na Norveškem. V načrtu je bila Švica, vendar so razmere slabe in predvsem nepredvidljive. Zato je Norveška veliko boljša izbira. Nekaj novega, ampak vse je enkrat prvič.  

Poleg dobre telesne pripravljenosti moraš med svojimi podvigi vzdrževati tudi mentalno ravnovesje. Se v stresnih situacijah kdaj zatečeš k dihalnim vajam, ki jih ponuja Huawei Watch GT 4?

Preizkusila sem tudi že dihalne vaje, ki jih ponudi ura. Največkrat jih uporabljam, ko se moram umiriti, pa ne nujno od stresa, temveč bolj z namenom regeneracije ali umiritve, da potem lažje in hitreje zaspim. Super priročno je, da za to samo zaženem aplikacijo na uri in sledim navodilom na zaslonu. Moč dihanja je neverjetna.

promocijska fotografija

Kaj vse te lahko sredi tekme ali med treningom nenadoma preseneti? Kako se pripraviš na nepredvidljive situacije na smučišču?

Uh, marsikaj. Nenazadnje smo na prvem ženskem veleslalomu letos videli, kako je tekmovalko med vožnjo presenetil delavec na progi. Torej, ja, presenečenj nikoli ne zmanjka.  Je pa res, da sem med izkušenejšimi tekmovalkami in ravno z izkušnjami se privadiš tudi na te spremenljive "dejavnike", ki se lahko zgodijo. Najpomembneje je, da sem na vsako vožnjo, pa naj bo trening ali tekma, 100 % osredotočena. Ko se distanciraš od okolice in si »v svojem svetu«, potem s tem fokusom prebiješ marsikaj. Pravzaprav te ne doseže nobena motnja. 

Huawei Watch GT 4 ponuja izboljšano funkcijo spremljanja dolžine in kakovosti spanja ter dihanja med spanjem. Kako pomemben je počitek med napornimi treningi in tekmovalno sezono? Kakšno mnenje imaš glede Huaweijeve tehnologije sledenja spanca?

Spanec je ključen, zato tudi s pomočjo ure spremljam svoje spanje in ga analiziram. V športu se navadno pogovarjamo o treningih in tekmah, torej aktivnem preživljanju časa. Pozabimo pa, oziroma vsaj tega na glas ne povemo, kako pomemben je spanec – za regeneracijo, za optimalno delovanje telesa. Tega, kar nam ponudi spanec, nič drugega ne more nadomestiti. Huawei je super pomočnik s tehnologijo sledenja in analize spanja Huawei TruSleep 3.0, ki je vgrajena v pametno uro Huawei Watch GT 4. Ura zazna celo najmanjše gibe, ki jih združi z zaznavanjem razlik v srčnem utripu in natančno prepozna fazo spanja. Torej pokrito je več vidikov spanja, vključno s prebujanjem, obenem pa je povezana z drugimi funkcijami pametne ure, s čimer je miren počitek zagotovljen.

Med in pred tekmovalno sezono imaš zagotovo poln urnik. Ti preostane kaj časa zase? Kako in s kom najraje izkoristiš te proste trenutke?

Če sem povsem iskrena, samo zame ostane zelo malo časa. Ampak tako je, to je del posla in tudi ta vidik mi je v veselje. Te trenutke najraje preživim z najbližjimi, grem na sprehod s psom, preberem kakšno knjigo, se srečam s prijatelji. Če sem čisto poštena, mi je včasih povsem OK biti doma v miru in imeti dobesedno čas zase. 

Kako vzdržuješ svoj prehranjevalni režim, saj zagotovo ne moreš posegati po vsej hrani in to kadarkoli? Si kdaj pomagaš s funkcijo spremljanja in porabe kalorij, ki jo omogoča tvoja Huawei Watch GT 4?

V bistvu nimam posebnih diet ali omejitev, kar se hrane tiče. Jem, kar mi v tistem trenutku ustreza oziroma je na meniju. Seveda se vnos potrebnih snovi spremlja, saj mora telo imeti dovolj energije, tako da obstajajo tu neke smernice in načela, ni pa "zapovedi" in predpisanega strogega jedilnika. Kar je zelo priročno pri vsem skupaj, je to, da vnos kalorij in porabo čez dan beleži kar ura in s tem se mi ni treba ubadati s preračunavanji in tako naprej. Vse podatke imam vedno pri sebi. 

promocijska fotografija

Tvoj življenjski tempo je hiter. Kako pomembno vlogo ima v njem dolga avtonomnost baterije tvoje ure Huawei GT 4

Oh, avtonomnost baterije je ena najboljših stvari. Če česa ne maram, je to razmišljanje o polnjenju ure, telefona in tako naprej. Všeč mi je, da so tehnološki pripomočki na voljo vseskozi, pri čemer moram reči, da je Huawei izjemen. Če govorimo o uri, telefonu ali na primer slušalkah, vse ima izjemno trajanje baterije. Pri novi uri, ki jo zdaj uporabljam kakšen mesec, baterija zdrži približno dva tedna. V enem mesecu sem jo polnila dvakrat, seveda ob neki "normalni uporabi".

Katere podatke v aplikaciji Zdravje najbolj spremljaš? 

Srčni utrip, raven kisika v krvi in pa – z novo uro spremljam svoj spanec, ki je res natančno izmerjen. Glede na to, da ura beleži podatke v več kot 100 različnih aktivnostih, so podatki zanesljivi, pa če sem v fitnesu, na kolesu ali pa na smučeh. Ko sem na smučeh, priznam, z veseljem pogledam tudi hitrost. Pridejo pa tudi trenutki, ko je zanimiv podatek o ravni stresa, haha.  

Ura ima dvofrekvenčni sprejemnik satelitske navigacije, kar pravzaprav pomeni boljšo natančnost na zahtevnih področjih (v gozdovih, mestih in povsod tam, kjer običajni sprejemniki delujejo slabše zaradi odbojev). Kako pomembno je to zate? Se kdaj nepričakovano ali načrtno izgubiš?  

Izgubim se sicer ne, je pa res, da sem to funkcijo nekajkrat zagotovljen sedaj, na Norveškem. Ker tu, v kraju Juvass, nisem bila še nikoli. Do zdaj smo vedno tekmovali v Kvitfjelu. Na trenutke tu okolica izgleda, kot da smo sredi ničesar. To daje tem krajem poseben čar. No, ura je lokacijo vsakokrat pokazala povsem natančno. Nisem se izgubila, je pa lepo vedeti, da imam takega pomočnika ob (na) sebi. Za vsak slučaj. 

Tvoja bleščeča kariera je polna izjemnih dosežkov. Bi nam zaupala, kako in s kom svoje zmage najraje proslaviš?

Ob vsaki zmagi se pojavi poseben občutek hvaležnosti. Do vseh, ki mi vedno stojijo ob strani. Ožja ekipa in tudi širša ekipa, skratka vsi tisti, ki so ob meni in vame verjamejo tudi, ko ne gre vse po načrtih. Sploh v lanski sezoni, ko sem bila po mnenju večine že nekako odpisana za doseganje stopničk ali zmag, so bila tovrstna razmišljanja še večkrat prisotna in še bolj močna. Ko se je po zmagi v Cortini, ki je bila moja deseta v karieri, vse skupaj umirilo, sem začutila hvaležnost nekakšne posebne vrste. Takrat sicer nismo posebej pestro proslavljali, saj je bila naslednji dan znova tekma, smo pa nazdravili ob večerji. 

Svojo Huawei Watch GT 4 uporabljaš že nekaj časa. Katere so bile tvoje najljubše funkcije na samem začetku uporabe in katere si vzljubila pozneje?

Na začetku sem vključila in začela uporabljati tiste funkcije, ki sem jih uporabljala tudi na prejšnjih Huawei urah – aplikacija Zdravje na primer in beleženje podatkov v njej, pa povezljivost z vsemi ostalimi napravami – telefon, slušalke itd. 

Poleg teh me zdaj po mesecu uporabe navdušuje Sistem HUAWEI TruSeen 5.5+, ki beleži srčni utrip, stanje kisika v krvi, spanje in stres z izjemno natančnostjo. Sploh spremljanje spanca je nekaj, čemur se v zadnjem obdobju veliko bolj posvečam, tudi s pomočjo ure. In ko smo ravno pri funkcijah – veselim se preizkusiti še eno funkcijo, ki je namenjena ženskam, to je spremljanje menstrualnega cikla.

promocijska fotografija

Ali obstaja Ilka, ki kdaj preprosto odvrže pancerje, superge, pajkice … in reče "Danes grem pa na zajtrk naličena in v petah, pa naj se svet obrne na glavo." Se ti zdi, da pametna ura lahko služi tudi kot modni dodatek, kot nekakšna popestritev modnemu stajlingu? 

Hahaha, no, na zajtrk ravno ne. Da pa z veseljem odvržem pancerje in vso klasično športno opremo, v kateri preživim večino časa, in se oblečem bolj fensi - to pa ja. In pri tem je ta ura absolutno nujen dodatek. Ko sem jo prvič vzela iz škatle, sem se najprej vprašala, če bi jo sploh imela na roki v času treningov, saj mi je bila neverjetno všeč že na prvi pogled. Zato se zelo veselim, da jo bom kdaj uporabila tudi kot modni dodatek. Mislim, da bo kaj kmalu priložnost za to. 

Videla si skoraj ves svet. Te je kak kraj še posebej pritegnil, morda celo do te mere, da si pomislila, da bi lahko tam pognala korenine?

Povsod je lepo, a doma je najlepše. Prav ob vsaki vrnitvi domov sem prišla do takšnega zaključka. Res sem oziroma smo z ekipo veliko na poti. Potovalni kovček in torba sta vedno pripravljena. Je pa tudi res, da so naša potovanja nekoliko drugačna, ne tako turistična. Obiščemo veliko krajev, pogosto pa vidimo le snežno strmino in nič kaj več. Tako da zaenkrat je še vedno načrt po karieri ostati doma v Sloveniji. Mislim, da lahko športniki ponudimo marsikaj tudi po koncu profesionalne kariere.

Zaradi svojih uspehov si izjemno prepoznavna. Kako se soočaš s svojo izpostavljenostjo na ulicah ter v medijih?

Fotografiranje, podpisovanje avtogramov in rokovanje. Tako. A še vedno sem vesela vsakega pozdrava in prošnje za fotografijo, ker vem, da s tem lahko še koga navdušim za naš šport ali pa preprosto dam neko motivacijo za karkoli ta oseba počne v življenju. In to je najmanj, kar lahko storim kot športnica.