30. 5. 2020, 07:37 | Vir: STA

Indija prehitela Kitajsko, Rusija žal spet z rekordom

profimedia

V Indiji so danes poročali o največ novih primerih okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. Okužilo se je še 7466 ljudi, skupno 165.799. Z novimi 175 smrtnimi žrtvami covida-19 pa je število mrtvih naraslo na 4706. S tem je po številu smrtnih žrtev presegla sosednjo Kitajsko, kjer je virus lani izbruhnil.
 

V državi so danes prvič zabeležili več kot 7000 novih primerov okužbe v 24 urah, potem ko so šest zaporednih dni poročali o več kot 6000 novih primerih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub hitremu naraščanju okužb pa naj bi nadaljevali z rahljanjem ukrepov, saj je gospodarski pritisk velik v državi, kjer so milijoni ljudi ostali brez dela zaradi ukrepov ob pandemiji. Tako so ta teden znova zagnali notranje letalske povezave, konec tedna naj bi odpravili karanteno.

Indijski premier Narendra Modi se je po poročanju indijskih medijev danes sestal na srečanju o nadaljnji strategiji pred koncem karantenskih ukrepov v nedeljo ter o zagonu gospodarstva med naraščanjem okužb.

Po številu okužb z novim koronavirusom je Indija, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, deveta na svetu, po številu mrtvih pa na 13. 

V Rusiji se naglo veča število umrlih

V Rusiji so včeraj zabeležili rekordno število novih smrti zaradi novega koronavirusa. Umrlo je še 232 ljudi. Skupaj je doslej v Rusiji zaradi novega koronavirusa umrlo 4374 ljudi, okužilo se jih je 387.623, kar je tretje največje število okužb na svetu za ZDA in Brazilijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število novih okužb je sicer v Rusiji šesti dan zapored padlo pod 9000, in sicer so zabeležili 8572 novih primerov. Doslej se je pozdravilo 159.257 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19.

Najbolj prizadeta je prestolnica Moskva, kjer so zabeležili 2332 novih okužb. Moskovske oblasti, ki se soočajo z obtožbami, da manipulirajo s številkami, so danes objavile podrobno statistiko žrtev zaradi covida-19 za mesec april.

V Moskvi je aprila zaradi covida-19 umrlo 636 ljudi, tamkajšnje zdravstvene oblasti pa so sporočile, da je bilo na novi koronavirus pozitivnih še 756 ljudi, ki pa so "umrli zaradi drugih razlogov".

Pri 360 od teh primerov je virus poslabšal osnovne zdravstvene zaplete pri pacientih. Poleg tega je okužbo pri 169 primerih potrdila obdukcija, čeprav so bili pred tem testi negativni.

Na podlagi teh podatkov je v ruski prestolnici aprila zaradi novega koronavirusa umrlo 1561 ljudi, smrtni davek pa je bil "nedvomno nižji" kot v New Yorku in Londonu, so po poročanju AFP sporočile moskovske oblasti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ