29. 10. 2018, 06:04 | Vir: STA

Indonezija: Strmoglavilo potniško letalo, na katerem je bilo 188 ljudi

Profimedia

V Indoneziji je kmalu po vzletu z letališča v Džakarti strmoglavilo potniško letalo indonezijske letalske družbe Lion Air s 188 ljudmi na krovu. Letalo boeing 737 je po 13 minutah leta izginilo z radarjev in strmoglavilo v morje.

Reševalci so razbitine in predmete z letala našli v morju pri Karawangu v pokrajini Zahodna Java, okoli 70 kilometrov zahodno od Džakarte, so sporočile oblasti. Med drugim so našli uničene telefone in raztrgane torbe, prikazujejo na Twitterju objavljene fotografije. Predmete je našla posadka ladje državnega naftnega podjetja Pertamina.

Domnevajo sicer, da je trup letala na morskem dnu na globini 35 metrov, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Na letalu, ki je bilo namenjeno Pangkal Pinang na otočju Bangka-Belitung, je bilo 181 potnikov in sedem članov posadke. Nesreče verjetno ni preživel nihče.

Po podatkih podjetja za letalsko navigacijo AirNav je letalo stik s kontrolo letenja izgubilo 13 minut po vzletu z mednarodnega letališča Soekarno-Hatta v Džakarti ob 6.20 po lokalnem času (0.20 po srednjeevropskem). Pristati bi moralo eno uro kasneje.

Vremenske razmere so bile varne za letenje, je povedala vodja meteorološke agencije Dwikorita Karnawati. "Bilo je nekoliko oblačno, ni bilo pa oblakov, ki bi ogrožali letala. Ko so resne vremenske razmere, izdamo opozorilo, tako da lahko lete preložijo," je dodala.

Iz letalske družbe Lion Air so sporočili, da je pilot kmalu po vzletu zaprosil za povratek na letališče v Džakarti zaradi neznane tehnične težave. "Naš pilot je ravnal v skladu s predpisanim postopkom in ko je ugotovil težavo, je zaprosil za povratek, vendar vemo, kako se je končalo," je povedal izvršni direktor družbe Edward Sirait.

Letalo Boeing 737 MAX 8 je sicer imelo tehnično težavo, ki pa so jo odpravili že pred poletom, je dodal Sirait. Na nacionalnem odboru za varnost v letalstvu so povedali, da je bilo letalo staro zgolj dva meseca in je opravilo samo 800 ur letenja. "To je bilo novo letalo," so poudarili.

Lion Air je sicer največji indonezijski nizkocenovni letalski prevoznik. Leta 2013 je njegovo letalo Boeing 737 s 100 ljudmi na krovu ob pristanku na Baliju padlo v morje, pri čemer pa ni bilo žrtev.

Evropska unija je junija indonezijske letalske družbe umaknila s seznama prevoznikov, ki ne izpolnjujejo mednarodnih varnostnih standardov. Na seznamu so bile od leta 2007 po vrsti smrtonosnih nesreč, nekatere pa so umaknili že leta 2009.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.