6. 8. 2018, 09:06 | Vir: STA

Indonezija: V potresu najmanj 142 mrtvih

Profimedia

V močnem potresu, ki je v nedeljo z magnitudo 7,0 stresel indonezijski otok Lombok, je po najnovejših podatkih agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami umrlo najmanj 142 ljudi, več sto jih je ranjenih.

Tresenje tal je poškodovalo na tisoče zgradb, zato so morali številni prebivalci poiskati zatočišče drugje. Tla se tresejo še naprej. Za zdaj ni znano, ali so med žrtvami tudi tuji turisti. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA povedali, da tudi nimajo podatkov, ali so na ogroženem območju kaki slovenski državljani. Slovenskemu veleposlaništvu se tudi ni nihče javil, da bi potreboval pomoč. Slovenija sicer Indonezijo diplomatsko pokriva iz avstralske prestolnice Canberra.

Najhuje so prizadeta okrožja Severni Lombok, Vzhodni Lombok in Mataram. Danes poteka tudi evakuacija okoli 1200 turistov z bližnjega otočja Gili. Trije majhni otoki nekaj kilometrov od severozahodne obale Lomboka so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še posebej priljubljeni med popotniki in potapljači. Turiste vozijo na Lombok, ki naj bi ga zapustili z letali. Po navedbah lokalnih oblasti so doslej evakuirali 358 turistov, evakuacija pa zaradi pomanjkanja čolnov poteka počasi. V potresu je na otočju Gili umrl indonezijski turist, še en turist pa naj bi umrl na precej bolj turističnem otoku Bali. Po ocenah ameriškega seizmološkega urada (USGS) je bilo žarišče potresa 18 kilometrov severozahodno od Lomboka na globini deset kilometrov, kar je sicer daleč od glavnih turističnih letovišč, ki ležijo na jugu in zahodu otoka.

Prvemu potresu sta kasneje sledila še dva popotresna sunka, najmočnejši z magnitudo 5,4. Tla se tresejo tudi danes, zabeležili so že več popotresnih sunkov. Številni so iz strahu pred novimi potresi noč preživeli na prostem. "Tu se zbiramo v temi brez elektrike. Vsi smo zunaj," je po poročanju dpa povedal vodja okrožja Severni Lombok Najmul Akhjar. Več šol je danes zaprtih, ker ni znano, ali so še varne. Tresenje tal so čutili tudi na okoli sto kilometrov oddaljenem letoviškem otoku Bali, kjer naj bi sunki med drugim poškodovali tudi mednarodno letališče Ngurah Rai. Da se je treslo tudi na Baliju, pritrjujejo tudi slovenski turisti. Kot je za STA povedala Anja, ki iz Kute, kjer je bila v času potresa, trenutno potuje v Ubud, se je streslo najprej nekaj pred 20. uro, nato pa kakšno uro pozneje še enkrat.

"Močno je streslo. Domačini pravijo, da precej bolj kot pri prvem potresu pred enim tednom. Ljudje so zbežali na ulico, a se nato, ko se je vse skupaj umirilo, mirno vrnili nazaj nazaj v domove in hotele. Razen tega, da so plesala tla, takšne škode, kot je na Lomboku, ni," je navedla. Po njenih informacijah, ki jih je dobila od domačinov in iz medijev, naj bi se v neki trgovini zrušila stena in pod seboj pokopala enega človeka, enega pa je kap. Takoj po potresu se je govorilo o nevarnosti cunamija na vzhodni obali, a so opozorilo kmalu preklicali, je dodala. Ob tem je ocenila, da so bolj kot domačini trenutno prestrašeni turisti, ki prilagajajo svoje počitniške načrte.

Tudi ona je s fantom imela v načrtu obisk otočja Gili, od koder zdaj po potresu evakuirajo turiste, in treking na vulkan Rinjani, ki pa je po potresu pred tednom dni zaprt za obiskovalce. "Težko je biti pameten glede tega, kam je najbolje iti. Izogibati se je bojda treba predelov okrog vulkanov na Sumatri in vulkana Agung na Baliju," je nasvete domačinov delila slovenska turistka. Priljubljeni letoviški otok Lombok je že pred tednom dni prizadel potres z magnitudo 6,4, ki je zahteval 16 smrtnih žrtev, več kot 350 ljudi je bilo ranjenih. Potres je poškodoval številne zgradbe, plazovi in podori skal pa so zaprli pohodniške poti na vulkanu Rinjani. Na gori je takrat ostalo ujetih več sto pohodnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.