9. 8. 2018, 11:27 | Vir: STA

Indonezijski otok se je znova tresel, število žrtev nenehno narašča

profimedia

Indonezijski otok Lombok je danes stresel nov močnejši potresni sunek; ameriški seizmološki center je magnitudo ocenil na 5,9. Število žrtev nedeljskega potresa z magnitudo 6,9 pa medtem še kar raste. Po uradnih podatkih so zdaj našteli že več kot 160 smrtnih žrtev, po neuradnih pa se bližajo celo številki 400.

Kot so sporočili iz indonezijske agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami, so doslej uradno našteli 168 žrtev. Tiskovni predstavnik te agencije Sutopo Nugroho je priznal, da lokalne oblasti in vojska govorijo že o najmanj 381 žrtvah nedeljskega potresa, vendar je opozoril, da ti podatki še niso preverjeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nedeljskem potresu je bilo okoli 1500 ljudi tudi težje poškodovanih, brez strehe nad glavo je ostalo več kot 156.000 ljudi.

Posledice današnjega močnejšega potresnega sunka še niso znane. Indonezijski seizmologi so magnitudo ocenili nekoliko višje od USGS, na 6,2. Žarišče potresa je bilo sicer na severozahodu otoka na globini okoli 12 kilometrov, kar je relativno plitko in bi lahko povzročil dodatno škodo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čutili so ga na vsem otoku, je povedal Sutopo Nugroho. "Od nedelje smo zabeležili že 355 popotresnih sunkov," je povedal.

Po poročanju AFP je današnji sunek povzročil novo paniko med tamkajšnjimi prebivalci. Mnogi so zbežali na prosto, veliko so jih oblile solze.

Na območju se sicer še vedno nadaljujejo iskalne akcije za pogrešanimi po nedeljskem potresu. Možnosti, da bodo morda še našli kakšnega preživelega med ruševinami, se sicer vse bolj manjšajo, še navaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.