16. 2. 2019, 08:30 | Vir: STA

Informativni dan: Maturanti v lovu za informacijami preplavili fakultete

profimedia

Letošnji informativni dnevi so na ljubljanske fakultete privabili številne dijake zaključnih letnikov, ki zbirajo informacije o študijskih programih in zaposljivosti različnih profilov. Določenih namreč v gospodarstvu manjka, kar so denimo izpostavili na elektrotehniški fakulteti.

Dekan ljubljanske fakultete za elektrotehniko Gregor Dolinar je v svojem uvodnem nagovoru sicer poudaril, da so "odlična fakulteta, ki gradi na tradiciji", povpraševanje gospodarstva po njihovih diplomantih pa da presega njihovo število.

Da bi k študiju privabili čim več dijakov, so jim na informativnih dnevih poleg splošne predstavitve študijskih programov ponudili tudi možnost, da si ogledajo različne projekte študentov in raziskovalcev. Pred fakulteto so bili tudi električni avtomobili ter reportažni kombi Radiotelevizije Slovenija, "kjer si lahko bodoči študentje pogledajo kaj lahko počnejo kot inženirji multimedije", je pojasnila vodja službe za komuniciranje na fakulteti Nina Frelih.

Ravno zanimanje za delo z elektroniko, programiranje in povezovanje z multimedijo je na informativni dan na fakulteto za elektrotehniko zvabilo tudi dijaka gimnazije na Vegovi v Ljubljani Nejca Pecigarja. Tudi on je bil, kot mnogi drugi, zadovoljen z odgovori starejših kolegov na na vprašanja, obenem pa pohvalil tudi organizacijo, saj "nikjer ni bilo gneče".

Ena od praktičnih predstavitev, je bila namenjena uporabi teraherčne kamere. Doktorski študent Tadej Krmac je zbranim pojasnil, da gre za napravo, ki se uporablja za rentgen: "Uporabna je na letališčih, saj se lepo vidi, če ima kdo pri sebi kak nož ali pištolo," je dejal in dodal, da bi to tehnologijo lahko uporabili tudi v medicini za merjenje srčnega utripa denimo pri bolnikih z opeklinami, kjer ni možno opraviti meritev EKG. Ob tem je Krmac ocenil še, da je prvi letnik na fakulteti zaradi preskoka s srednje šole najtežji, saj je način učenja drugačen.

"Vtis je lep, ker je tudi vodenje smiselno in ti pokažejo vse smeri, laboratorije, s čim se ukvarjajo in kaj te naučijo," pa je vtise po informativnem dnevu na fakulteti za elektrotehniko strnil dijak ljubljanske strokovne šole in gimnazija Vegova Lovro Jerant.

Tehnične fakultete sicer tradicionalno privabijo več fantov kot deklet, zato se je dekan Dolinar pohvalil tudi s podatkom, da je med tehniškimi fakultetami delež deklet na fakulteti za elektrotehniko največji in dodal, da dejavno sodelujejo v projektu inženirka leta, kjer je bila zmagovalka njihova doktorska študentka.

Zanimive predstavitve so pripravili tudi na bližnji fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Dekan fakultete Matjaž Mikoš je dopoldne okoli 150 zbranim položil na srce, naj dan izkoristijo za nabiranje informacij, ki jim bodo pomagale pri pomembni odločitvi o študiju. Pri tem pa je dodal, da ga veseli, da so številni prišli samostojno, brez staršev.

Dijakom na gradbeni fakulteti se je predstavil tudi bivši študent fakultete Marijan Gorjup, ki je študiral vodarstvo in okoljsko inženirstvo in trenutno dela v podjetju Petrol. Svetoval jim je, naj se ne držijo samo obveznih aktivnosti študija, ampak naj tudi sodelujejo na praksah, projektih fakultete in projektih zunanjih partnerjev. Na vprašanje STA, kakšna je uporabnost tega študija, pa je z nasmeškom odvrnil: "Kakšna ni uporabnost?". Ob tem je povedal, da ga je služba čakala že prvi dan po študiju.

Fakulteto je obiskal tudi dijak Gimnazije Škofja Loka Jasmin Bektašević. "Za gradbeništvo se zanimam od šestega leta," je dejal, a priznal, da je razmišljal tudi o arhitekturi. "Profesorji so vse dobro razložili, dobil sem vse potrebne informacije," je bil zadovoljen po dopoldanskem obisku. Po drugi strani je ena od obiskovalk izrazila željo, da bi več slišala od študentov in manj od profesorjev.

Srednjo šolo letos zaključuje 19.639 dijakinj in dijakov. Dijaki bodo lahko kandidirali na 11.719 vpisnih mest v višjih šolah ter na 18.632 mest v 1. letnik rednega in izrednega študija. Prvi prijavni rok za vpis se je sicer že začel v torek. V okviru informativnih dni bodo tudi dnevi odprtih vrat študentskih in dijaških domov.

Na večini šol bodo vrata fakultet odprta še danes. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.