D.H. | 23. 2. 2021, 20:23

Internet je razvozlal skrivno sporočilo, ki ga je NASA skrila na padalo roverja Perseverance

Profimedia

Ves svet je spremljal, ko je Nasin rover Perseverance pristal na Marsu, a le redki so zaznali skrivno sporočilo, ki se je skrivalo na padalu pristajajočega šestkolesnika.

Pri agenciji Nasa so vedeli, da bo to prvič, ko bodo lahko ljudje po vsem svetu v visoki ločljivosti spremljali pristanek vesoljskega plovila na Marsu, kar je pomenilo, da bo zelo nazorno vidno tudi padalo, s katerim se bo rover Perseverance nežno spustil na površino Marsa.

Vedoč, da bo kamera obrnjena navzgor in bo padalo lepo vidno, je Nasa na padalo skrila prav posebno sporočilo. Pozorni gledalci so že takoj omenili, da je belo-rdeči vzorec na padalu nekoliko čuden. Vzorci na padalih imajo običajno črte, pri padalu Perseveranca pa je bil vzorec nenavaden. Dovolj nenavaden, da so nekateri postali še bolj pozorni – in začeli razmišljati, da se v ozadju morda skriva kaj več. Imeli so prav.

Videoposnetek dramatičnega pristanka roverja Perseverance na Marsu

Hitro so začeli predvidevati, da bi vzorec morda lahko predstavljal binarno kodo – rdeča za enice in bela za ničle. Ta koda ji je potem vodila do črk in besed, podobno, kot pri računalnikih. Začeli so analizirati sosledje barv na padalu in prišli do prvega binarnega zapisa – 0000000100, kar se bere kot štiri in četrta črka v angleški abecedi je 'D'.

Na ta način so dešifrirali celoten vzorec na padalu. Abela Paf je bil prvi, ki je razvozlal skrivno sporočilo in ga delil na Twitterju. Povedal je, da sta kodo rešila skupaj z očetom.

Zapis, ki se je v binarnem zapisu skrival na padalu, se je v originalu bral: »DARE MIGHTY THINGS«. V prevodu: 'Drzni si mogočne stvari.« Gre za ključno frazo Nasinega laboratorija JPL (Jet Propulsion Laboratory), kjer so pripravili Perseverance za pot do Marsa. Taisti zapis krasi tudi steno v sobi, od koder so Nasini inženirji spremljali pristanek na Marsu.

Adam Steltzner, glavni inženir misije Perseverance je bil fasciniran, da so ljudje odkrili in rešili skrivno kodo v tako kratkem času – od posnetka do rešitve je namreč minilo samo okoli 6 ur.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.