8. 1. 2010, 00:00 | Vir: Playboy

Internet@TV

arhiv proizvajalcev, Shutterstock
Internet@TV (foto: arhiv proizvajalcev, Shutterstock)

Tokrat ne govorimo samo o superiorni sliki, nekajstomegaherčnem prikazu in posledično povsem gladkem gibanju, o živih barvah, večmilijonskem (dinamičnem) kontrastu, niti nas ne zanimajo le nekaj centimetrov tanka ohišja, prav malo mar nam je za moderen minimalističen dizajn in HD-ločljivost. Toda še vedno govorimo o televizorjih. Tistih najmodernejših, pri katerih je gledanje TV-programov in filmov s predvajalnika le ena od možnosti, ki jih ponujajo.

Proizvajalci so v prikazu slike pri tehnologijah LCD in LED skorajda dosegli mejo, zato za pošteno ceno vsi ponujajo najbolj žive barve, fantastičen kontrast s črno, temnejšo od črne luknje, gladko gibanje brez duhov, všečen dizajn, majhno porabo energije in povezljivost s skoraj vsemi možnimi hišnimi elektronskimi igračami. V iskanju absolutno najboljše slike boste zato imeli kar zahtevno delo, medtem ko z željo po dodatnih funkcijah lahko hitro ločite najboljše od zasledovalcev. In kaj nam televizor poleg prikaza čudovite slike lahko še da? Veliko!

Začnimo kar pri trenutno zelo oglaševani storitvi – spletu. Ta na televizorjih danes resda ni kakšna hudo sveža novost, saj so samsungi le-to ponujali že pred časom, zdaj pa je ta storitev končno zrela za propagiranje. Zakaj bi hodili pred zaslon namiznega računalnika ali prižigali prenosnik, ko pa lahko z daljinskim upravljalnikom deskate po spletu kar na velikem zaslonu televizorja? Naj vas povezava ne skrbi. Televizor lahko povežete s spletom prek kabla ali brezžično, pri tem pa naj vas ne skrbi upravljanje, saj vmesnik teži k prijaznosti do uporabnika.

Kakšne hude filozofije pri deskanju po spletu, prebiranju novic na vam priljubljenih portalih in drugem ne moremo razpresti. Vendar to še ne pomeni, da se internet na televizorjih tu konča. Še zdaleč ne. Poleg deskanja po spletnih straneh so televizorji opremljeni z widgeti, programčki, ki vsak služi le eni sami funkciji. Obstaja tisti za upravljanje vašega računa na Facebooku in Twitterju, pa en za gledanje videov na portalu Youtube, za kupovanje na dražbi eBay, za preverjanje razmer na cestah prek storitev TomTom, za gledanje slik na MyAlbum ter Flickerju, za spremljanje sprememb na finančnih trgih, za prebiranje novic in, ja, tudi igre, kot so Sudoku, Texas Hold 'Em in Quizzmaster, lahko igrate.

Pa to še ni vse. Philips je že predstavil storitev – na katero bomo resda morali v praksi še malo počakati–, ki bo na podlagi vaše vnaprejšnje izbire predvajala glasbene videospote po vašem okusu. Če imate radi le trdo rokovsko kitaro, ni bojazni, da bi se na televizorju kregal Jay-Z ali da bi plesala superbabica Madonna. Kot bi MTV izbiral videospote le po svojem okusu in razpoloženju.

Dostopanje do interneta na televizorjih trenutno ponujajo boljši modeli znamk Samsung, Philips in Sony: pri prvi se storitev imenuje internet@TV, pri drugi net TV ter pri zadnji BRAVIA internet video in BRAVIA widgets. Toliko, da veste, na kaj morate biti pri nakupu pozorni. Vse te storitve niso nujno že na voljo, nekaj jih je še v razvojni fazi, saj želijo uporabnikom ponuditi nehroščasto različico, s katero bo znal rokovati tudi popoln laik.

Ko se naveličate internetnih dobrot, na nobenem programu ni pametne oddaje, vi pa še kar ne veste, kaj bi sami s seboj (hm, ste morda pomislili na to, da bi se doooolgo igrali s svojo drago?), je mogoče pred televizorjem postoriti še marsikaj. Denimo s Content Library Flash. Boljši samsungi imajo namreč v pomnilnik zapečene številne vsebine, ki vas bodo zabavale, ko vas bo vse drugo pustilo na cedilu. Postrežejo s štirimi kategorijami – umetnost, kuhanje, otroci in zdravje. Prva kategorija vsebuje bogato zbirko mojstrovin svetovno priznanih slikarjev in fotografov. Kuharija govori sama zase – televizor vsebuje kup receptov za pripravo začetnih, glavnih jedi in posladkov.

In ko ne veste, kako med obiskom prijateljev zaposliti svoje in njihove otroke, je televizor kljub tisti trenutek dolgočasnim vsebinam na programih zopet dober odgovor. Kajti boljši samsungi postrežejo mulariji z zabavnimi pesmicami in zgodbami, popestrenimi z animacijami. Sploh uporabna pa je zadnja kategorija. Po nekajurnem filmskem maratonu vsakomur pride prav nekaj zdravega razgibavanja. In če je od obvezne telesne vzgoje v osnovni šoli minilo že nekaj desetletij, je dobrodošlo, da vam kdo znova pokaže osnove pravilnega raztezanja. Naj bo to vaš televizor.

Pa še ni konec. DVD-ji niso več moderni, mnogo vsebin je danes shranjenih na prenosnih diskih in USB-ključih. Da smo te vsebine lahko gledali na televizorju, smo jih morali še pred nedavnim snemati na medije DVD in te tlačiti v ustrezen predvajalnik. Mučna pot. Na srečo znajo sodobni televizorji predvajati večpredstav­nostne vsebine neposredno z diska ali s pomnilnika flash. In ne samo slike in glasbene datoteke, tudi video.

In to celo videe, kodirane v DivX-u. Televizorji namreč niso več le končni medij, ki prikazuje sliko, za njim pa mora stati draga oprema različnih predvajalnikov in ojačevalnikov. Sodobni izdelki imajo predvajalnik že vgrajen, vi morate le disk ali pomnilnik flash nanj priklopiti prek vmesnika USB, v roke vzeti daljinski upravljalnik, malo pritiskate in že uživate. Seveda pa tudi ta pot ni nujno obvezna.

Če imate večpredstavnostne vsebine shranjene v računalniku, ki je tako kot televizor povezan v isto brezžično omrežje, lahko diske in pomnilnike flash pustite v predalu in podatke prenašate po zraku. Storitev, ki omogoča brezžično povezavo z računalnikom, mobilnim telefonom ali digitalno kamero, se imenuje DLNA oziroma Digital Living Network Alliance.

Jasno, da je do uporabnika prijazna, le ustrezne naprave potrebujete. Pred prvo povezavo morate pri vsaki posamezni napravi odobriti deljenje vsebin s televizorjem, nato v njem z daljinskim upravljalnikom le še izberete, kaj bi radi gledali in/ali poslušali. Kabli naj ostanejo v predalih, saj bo video letel po zraku z dovolj spodobno hitrostjo za tekoče predvajanje.

Philips PFL8000

Philipsova ponudba televizorjev, sposobnih deskanja po spletu, se začne pri seriji 8000. Izbirate lahko med zasloni z diagonalo od 32 do 47 palcev, pri vseh pa se lahko nadejate ambientalne osvetlitve ambilight spectra, polne HD-ločljivosti 1080p, 100-herčne slike in sladkorčkov, kot so net TV in funkcije DLNA. Nikar pa ne pričakujte osvetlitve LED, saj gre še vedno le za televizorje LCD.

Philips PFL9600

Tudi družina 9600 še vedno temelji na tehnologiji LCD, a nič zato, le malo več energije pokuri, hkrati pa je manj agresivna do vaše denarnice. Zagotovo vas bodo prepričali 200-herčna slika, osvetlitev ambilight spectra 2, kup tehnologij za kristalno čisto sliko in nenormalno močne barve pa všečen dizajn ter bistvo našega članka – net TV, DLNA in vmesnik wi-fi za brezžično povezavo v širni splet. Vendar pri philipsih nikar ne iščite umetniških slik, kuharskih receptov in vsebin za otroke, saj so ti za zdaj na voljo le pri korejcih. In na spletu!

Philips cinema 21 : 9

Pri tem televizorju težko spregledamo njegovo največjo odliko – širok kinoformat. Ja, v razmerju stranic 21 proti 9 so filmi izvirno posneti. Uživajte v hollywoodskih uspešnicah brez črnih robov s kar največjim izkoristkom 56-palčne diagonale. Seveda se njegova odličnost s tem ne konča. Frekvenca prikaza slike je 200 hercev, opremljen je z odličnim ambilightom spectra generacije 3 ter tako kot vsi boljši philipsi s kupom tehnologije in motorjev za prikaz sapo jemajoče slike. Net TV, DLNA in wi-fi so seveda vključeni.

Samsung LED 8000

Kaj ima lahko družina LED 8000 več od LED 7000, ko pa ima že ta bolj kot ne vse? Pomembni so detajli. Kontrast je še naprej mega, za tekoče gibanje skrbi kar 200-herčna slika, dodali so še tehnologijo ali dve več za lepšo sliko, nikakor pa niso pozabili na vse dodatne bogate večpredstavnostne vsebine in storitve. Internet@TV, DLNA, predvajanje neposredno iz pomnilnika, tu so kuharski recepti, nasveti za pravilno raztezanje, umetniške slike in fotografije ter zgodbice za zabavo otrok. Vse je tu. In to v zgolj 29,9 milimetra tankem ohišju.

Samsung LED 7000

Serija 7000 z osvetlitvijo LED dejansko ponuja vse, kar zahteva najzahtevnejši uporabnik. Loč­ljivost HD se ustavi pri 1080 pikah po višini, kontrasta ne označujejo z razmerjem, temveč kar z oznako mega contrast, slika je 100-herčna, TV porabi malo energije in je oh in sploh super. Serija LED 7000, ki je na voljo z diagonalami od 40 do 55 palcev, ima vse omenjeno – widgete, podpira DLNA, filme predvaja neposredno z USB-pomnilnika, tudi kuhati in raztegniti se nauči.

Samsung LCD 650

Za vse, ki jih tehnologija LED ni prepričala oziroma zanjo niso pripravljeni plačati več, bi pa radi uživali v najnovejših funkcijah, ima Samsung pripravljeni dve družini. Cenejša LCD 650, v kateri najdemo zaslone z diagonalo od 32 do 55 palcev, sicer ne prikaže najboljše slike na trgu, a gre za televizorje, vredne svoje cene. S 100-herčno sliko, funkcijami internet@TV, DLNA in neposrednim predvajanjem z diska ali s pomnilnika flash dajo od sebe več od mnogih tekmecev.

Samsung LCD 750

V tej družini imajo Korejci le en televizor, 40-palčnega, ki iz sebe spravi 200-herčno sliko. Vse, kar navdušuje pri družini niže, najdemo tudi tu. Internet@TV za spremljanje vremenskih napovedi, novosti na Facebooku in gledanje videov na portalu Youtube, DLNA za brezžični dostop do večpredstavnostnih vsebin v osebnem računalniku, mobilnem telefonu ali digitalni kameri ter kar štiri vhode HDMI, če imate doma slučajno predvajalnik blu-ray, konzolo, prenosnik s HDMI-izhodom in še kaj HDMI-jevskega.

Sony BRAVIA X

Ko si želite najboljše, bodite pri Sonyju pozorni le in zgolj na družino X. Lahko si zamislite televizor z diagonalo od 40 pa vse tja do 55 palcev. O čudovitosti slike sploh ne bi bilo treba izgubljati besed, a kaj, ko kar ne moremo mimo kristalno čiste slike nasičenih barv. Kombinacija desetbitnega procesorja in desetbitnega zaslona omogoča televizorjem X prikaz več milijard barv. Dinamično osvetljevaje skrbi za prikaz tem­ne črne, BRAVIA engine 2 PRO pa za reprodukcijo ostrine, odpravlja šum in nasploh skrbi za vrhunsko vizualno izkušnjo. Internet, DLNA, widgeti in predvajanje prek USB-ja ne manjkajo. Vrhunsko!

Sony BRAVIA Z

Od 40 do 52 palcev, 240-herčno osveževanje slike, 1080 točk po višini, digitalni videoprocesor BRAVIA engine 3, ki odlično odpravlja šum, optimizira kontrast, izostri in nasploh skrbi za naravno čisto sliko, sedem vmesnikov HDMI, Sonyjev do uporabnika prijazen vmesnik xross media bar in, jasno, vse večpredstavnostne dobrote interneta 2.0. DLNA, widgeti, predvajanje prek vmesnika USB in BRAVIA internet video. Da boste vedno na tekočem z novostmi, nasmejani, navdahnjeni, da vam ne bo nikoli dolgčas. In da boste iz vsebin na čudovitem zaslonu iztisnili največ.

Sony BRAVIA W

Prve sonyje, opremljene z widgeti, najdemo v družini W z diagonalami od 40 do 65 palcev. Frekvenca prikaza slike je 120 hercev, po višini prikaže 1080 točk, dinamični kontrast je 50.000 proti 1, vsebuje kup inteligentne solate za supersliko in, jasno, nekaj dobrot, o katerih toliko govorimo. Tako kot pri Samsungu je tudi Sonyju widgete priskrbel Yahoo!, družina W pa vsebuje tudi tako imenovani BRAVIA internet video, torej vmesnik za gledanje gibajočih slik na portalih Youtube, Sports Illustrated, Sony Pictures, Sony Music, Slacker, Amazon Video On Demand in Episurious.com. DLNA in neposredno predvajanje z diska ali pomnilnika flash seveda na voljo.

Andrej Mihelič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.