10. 9. 2020, 15:40

Interpelacija Hojsa predvidoma na izredni seji 18. septembra

Tamino Petelinšek/STA

Izredna seja, na kateri bo DZ odločal o delu in odgovornosti notranjega ministra Aleša Hojsa, bo predvidoma v petek, 18. septembra, so v kabinetu predsednika DZ potrdili po delovnem posvetu predsednika z vodji poslanskih skupin. O datumu seje bo sicer dokončno odločil kolegij predsednika v petek. Seja je bila sprva predvidena za ponedeljek.

Vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič so se namreč po pojavu primera okužbe s covidom-19 v DZ, po katerem je nekaj poslancev LMŠ v karanteni oz. samoizolaciji, posvetovali glede izvedbe izredne seje, na kateri bodo na zahtevo štirih opozicijskih strank odločali o delu in odgovornosti ministra Hojsa.

V LMŠ so namreč v torek, ko so javnost obvestili o okužbi strokovne sodelavke poslanske skupine, izrazili pričakovanje, da bo manjkajočim poslancem v skladu z novimi rešitvami v poslovniku DZ omogočeno glasovanje na daljavo.

Izredna seja za interpelacijo je bila glede na predlog dnevnega reda kolegija DZ sprva predvidena za ponedeljek, 14. septembra, a so se zdaj dogovorili, da bo nekaj dni pozneje, da zagotovijo vse tehnične pogoje za sodelovanje poslancev na seji na daljavo.

Interpelacijo Hojsa so LMŠ, SD, Levica in SAB 9. junija vložile zaradi odločitve ministrstva, s katero je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Hojs je v odgovoru, ki ga je DZ prejel 24. junija, očitke o nepravilnostih zavrnil.

Pričakovati je, da ga bo koalicija z izjemo nekaj poslancev DeSUS podprla. Hojs se je namreč danes zaradi podpore na interpelaciji sestal s poslanci DeSUS. Kot je povedal v izjavi novinarjem po seji vlade, ima podporo dela poslancev te stranke, dela pa ne.

Ponovno jim je predstavil razloge, zakaj meni, da v primeru koncerta Thompsona notranje ministrstvo ni naredilo nič drugače kot je povedalo sodišče. "To razumejo. Jasno pa je, da nasprotujejo nastopom ustaških zvezdnikov v Sloveniji, kar razumem," je dodal Hojs. Koliko glasov te stranke bo prejel, b

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.