6. 1. 2020, 17:31 | Vir: STA

Iran in ZDA dolžna varovati kulturno dediščino, sproča Unesco

profimedia

Tako Iran kot ZDA morata varovati kulturno dediščino, je danes sporočila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Ameriški predsednik Donald Trump namreč grozi z napadi na iranske kulturne objekte.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je na srečanju z iranskim veleposlanikom pri Unescu Ahmadom Džalalijem poudarila, da sta Iran in ZDA ratificirala konvenciji o zaščiti kulturnih objektov in svetovne dediščine iz let 1954 in 1972, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Konvencija iz leta 1972 države obvezuje, da ne sprejmejo nobenih namernih ukrepov, ki bi posredno ali neposredno poškodovali kulturno in naravno dediščino v drugi državi podpisnici te konvencije," so poudarili v Unescu.

Azoulayjeva je spomnila tudi na resolucijo Varnostnega sveta ZN iz leta 2017, ki obsoja uničevanje kulturne dediščine, so dodali.

Petkova usmrtitev poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija je še dodatno zaostrila odnose med Iranom in ZDA. V Teheranu so zagrozili z napadi na 32 tarč, Trump pa je zagrozil nazaj z 52 tarčami.

Nekatere od ameriških tarč so "na zelo visoki ravni in pomembne za Iran in iransko kulturo in te tarče, tako kot sam Iran, bodo napadene zelo hitro in zelo močno", je Trump zapisal v soboto. V nedeljo je svojo grožnjo ponovil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.