12. 3. 2024, 13:39 | Promocijska objava

Iskra leta 2023: poziv državi, naj prisluhne osebam s celiakijo

arhiv naročnika

Na Štajerskem valu so razglasili ISKRO LETA 2023, izjavo, ob kateri se je na Štajerskem valu v minulem letu najbolj iskrilo. Med 12 mesečnimi iskrami so jo izbrali poslušalci Štajerskega vala in obiskovalci spletne strani stajerskival.si. Iskra leta je poziv državi, naj vendarle uredi dodatek za nakup hrane za odrasle osebe s celiakijo.

Iskro leta 2023 na Štajerskem valu je izrekla Majda Jurše, predsednica Slovenskega društva za celiakijo:

"Naša hrana je petkrat, pa tudi do desetkrat dražja. Do 18. leta dobijo starši dodatek za nego, po 18. letu pa nič več. In če si ne moreš privoščiti brezglutenske hrane, je telo nonstop draženo, nonstop si bolan. To dolgoročno pripelje do črevesnega raka. Takrat pa bomo imeli tisoče in tisoče evrov za zdravljenje."

Majda Jurše se je v prvem odzivu po osvojitvi naziva iskre leta zahvalila vsem, ki so oddali glas zanjo, ter poudarila, da je Slovenija celo edina med državami nekdanje Jugoslavije, ki že vse od osamosvojitve ni prisluhnila osebam s celiakijo, ki ne smejo uživati glutena, ter ni našla načina, da bi dobili dodatek za hrano, ki je primerna zanje in je pravzaprav edino pravo zdravilo.

Majda Jurše predsednica Društva za celiakijo Slovenije

Majda Jurše predsednica Društva za celiakijo Slovenije

arhiv naročnika

Iskrive izjave izberejo poslušalci

Iskra tedna je akcija Štajerskega vala, v kateri vsak teden izpostavijo izjave, ob katerih se iz takšnega ali drugačnega razloga še posebej iskri in jim je zato vredno nameniti nekaj dodatne pozornosti in jim večkrat priluhniti.

"Akcija traja že štiri leta in zdaj že lahko povlečemo nekaj statistike. Največ glasov običajno prejmejo tiste izjave, ki se dotikajo nas vseh oziroma večine ljudi, ali pokažejo ogledalo aktualnemu dogajanju v družbi. Spomnijo na neko problematiko, ki je res pereča, ali pa potrkajo na naša čustva, predvsem pa je pomembno, da damo glas ljudem, ki imajo kaj povedati," razlaga programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajković.

FINALNE IZJAVE, ZMAGOVALNE ISKRE POSAMEZNIH MESECEV

Zmagovalne ISKRE posameznih mesecev v lanskem letu, za katere je bilo mogoče glasovati, so izrekli: učiteljica na Šolskem centru Rogaška Slatina in mojstrica očesne optike Branka Kovačič o grozeči epidemiji kratkovidnosti; avtorica enega najbolj klikanih videoreceptov za krofe Rosana Jug Povhe o prednostih kuharskega recepta, ki je posnet, v primerjavi s tistim, ki je le zapisan; veterinarka v Veterini Tačka Nataša Horvat Leskovar o tem, na kaj moramo pomisliti, preden se odločimo za hišnega ljubljenčka.

Predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje Dragica Mirnik o tem, da morajo invalidi glasno opozarjati na svoje težave, saj tudi tako osveščajo širšo javnost; predsednica Slovenskega društva za celiakijo Majda Jurše s pozivom pristojnim, naj vendarle uredijo dodatek za prehrano za odrasle osebe s celiakijo.

Osebni trener Urh Toplak o motivaciji in športni aktivnosti, vodja projektov na Razvojni agenciji Sotla Anita Čebular o predsodkih pred nakupi rabljenih oblačil; prostovoljni gasilec in namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite občine Mozirje Roman Čretnik o objemanju in tem, kako so katastrofalne poplave povezale ljudi; Matic Vizjak, Šmarčan, ki se je s prijateljema peš odpravil iz Pirana na vrh Triglava, o 200-kilometrski poti; Marjan Papež s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije o vztrajnosti slovenskih kmetov in prihodnosti slovenskih kmetij.

Predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan Matej Pečovnik, tudi sam onkološki bolnik, o raku in moških; izdelovalka jaslic, sicer predsednica Prostovoljnega gasilskega društva Steklarna Rogaška, Helena Fric Križanec, o pomenu praznikov in adventnega časa.

Vse izjave so predstavili na zaključni slovesnosti v Ipavčevem kulturnem centru, za glasbeno popestritev je poskrbela odlična Eva Boto, z vrhunskim nastopom ob klavirju pa je goste nasmejala Ana Maria Mitić.

Doslej izbrali že štiri iskre leta

Izjava Majde Jurše je četrta iskra leta na Štajerskem valu. Prva je bila izbrana leta 2020, izrekla jo je Celjanka, prostovoljka Jerneja Mastnak, o prijaznosti. Leta 2021 je slavil župnik Martin Golob, v izjavi, ki je nastala med epidemijo koronavirusa, govoril o svetih mašah in pici prek Zooma. Leta 2022 pa je naziv iskre leta prejel reševalec iz Ljubljane Robert Sabol, ki je pozval, da Slovenija nujno potrebuje helikopter, ki bo namenjen izključno nujni medicinski pomoči.

Več informacij:

Greta Kokot Rajković, greta.kokot@stajerskival.si, 031 359 214

Fotografije:
Jure Godler in Štajerski val

 

Celotna informacija in fotografije najdete: https://www.stajerskival.si/sl/news/nagradne-igre/iskra-leta-2023-zmagovalka.html