22. 6. 2017, 08:04 | Vir: STA

Islamska država razstrelila znamenito mošejo Al Nuri v Mosulu

profimedia
Islamska država razstrelila znamenito mošejo Al Nuri v Mosulu (foto: profimedia)

Džihadisti skrajne skupine Islamska država so po navedbah iraških oblasti v sredo v Mosulu razstrelili mošejo Al Nuri s prepoznavnim poševnim minaretom. V njej se je voditelj IS Abu Bakr al Bagdadi leta 2014 v svojem edinem javnem nastopu razglasil za kalifa.

   

Islamska država je prek svoje tiskovne agencije Amak hitro objavila izjavo, v kateri za uničenje mošeje krivi letalski napad ameriških sil. A oblasti v Iraku trdijo, da so jo razstrelili islamisti, koalicija pod vodstvom ZDA pa je uničenje označila za zločin proti "prebivalcem Mosula in vsega Iraka".

Po besedah iraškega premierja Hajderja al Abadija gre pri uničenju mošeje za "uradno razglasitev poraza" džihadistov v osem mesecev trajajočem boju za Mosul, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Naše sile so napredovale proti svojim tarčam globoko v starem mestu in ko so se mošeji Al Nuri približale na 50 metrov, je IS zagrešila še en zgodovinski zločin in razstrelila mošejo Al Nuri," je v izjavi sporočil iraški poveljnik ofenzive na Mosul Abdulamir Jarala.

Prepoznavna mošeja je bila uničena na četrti dan ofenzive iraških sil, ki poteka ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA, na stari del Mosula. Gre za edini del mesta, kjer se džihadisti še upirajo.

Mošeja in minaret sta še ena znamenitost na dolgem seznamu prizorišč in spomenikov kulturne dediščine, ki jih je skrajna skupina uničila v Iraku in Siriji, odkar je Bagdadi pred tremi leti ustanovil svoj "kalifat" na ozemlju obeh držav.

Poševni minaret, poznan kot Al Hadba, leži poleg mošeje Al Nuri, in je veljal za eno najbolj priljubljenih in prepoznavnih znamenitosti v Mosulu, še piše AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.