26. 6. 2021, 15:53 | Vir: STA

Islandija in Italija umikata ukrepe, Sydney zaradi porasta okužb v karanteni

profimedia

Na Islandiji, kjer so uspešno zajezili širjenje novega koronavirusa in dosegli visoko precepljenost prebivalstva proti covidu-19, po 15 mesecih socialnega distanciranja, obveznega nošenja zaščitnih mask in drugih ukrepov danes ukinjajo vse epidemiološko omejitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Čuden občutek je, da smo bili tako pogosto tukaj (...) da bi napovedovali strožje ukrepe, zdaj pa jih odpravljamo," je v petek na novinarski konferenci dejala premierka Katrin Jakobsdottir.

V tej otoški državi v severnem Atlantskem oceanu že več kot teden dni ne poročajo o novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Uspešna je tudi kampanja cepljenja, saj je vsaj en odmerek cepiva proti covidu prejelo skoraj 90 odstotkov prebivalcev, starejših od 16 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V primerjavi z drugimi evropskimi državami ima Islandija, ki šteje 360.000 prebivalcev, že dolgo eno najnižjih stopenj incidence, medtem ko je hitrost kampanje cepljenja presegla vse ostale članice Evropskega gospodarskega prostora (EGP).

Islandija je tako prva država v Evropi, ki je odpravila vse omejitve. Še vedno pa ostajajo v veljavi pogoji za vstop v državo, in sicer je treba predložitvi negativen PCR test na okužbo z novim koronavirusom. Za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19, pa je obvezna petdnevna karantena in dva negativna PCR testa. Tisti, ki imajo potrdilo o cepljenju ali so preboleli bolezen, od 1. julija za vstop v državo ne bodo več potrebovali negativnega testa.

Italija

S ponedeljkom bodo v še zadnji italijanski deželi, Dolini Aoste, odpravili nočno omejitev gibanja, tako da bo vsa država po dolgem času znova zaživela brez policijske ure, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav tako s ponedeljkom v Italiji na prostem načeloma ne bodo več obvezne zaščitne maske.

Odpravo nočne omejitve gibanja za Dolino Aoste je v petek napovedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Ta dežela na severozahodu Italije bo namreč iz t. i. rumenega prešla v belo območje in se tako pridružila preostanku države. Trenutno tam med polnočjo in 5. uro zjutraj še velja prepoved gibanja na prostem, obiski pri prijateljih ali sorodnikih pa so omejeni na štiri odrasle.

Da v državi od ponedeljka ne bo več treba nositi zaščitnih mask na prostem, razen tam, kjer se zbira veliko ljudi in prihaja do gneče, je medtem že pred dnevi napovedala italijanska vlada. Na sploh bodo po vsej Italiji odslej veljale le še najnižje oziroma najosnovnejše zdravstvene omejitve. Maske sicer ostajajo obvezne v zaprtih prostorih in v javnem prevozu.

Oblasti svarijo, da kljub velikemu zmanjšanju tako novih okužb kot tudi smrti zaradi covida-19, predvsem na račun cepljenja in toplega poletnega vremena, vojna s pandemijo novega koronavirusa še ni dobljena. Posebno nevarnost predstavljajo nove različice virusa, kot je delta, ki v Italiji zdaj predstavlja že okoli 17 odstotkov vseh okužb z virusom sars-cov-2. A vendarle je sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev po nedavnih podatkih padla na zgolj 12.

Spričo ugodnih trendov na skorajšnje ponovno odprtje plesišč upajo tudi lastniki nočnih klubov v Italiji. Po nekaterih napovedih naj bi se to, vsaj deloma, zgodilo že v začetku julija.

Več italijanskih medijev poroča, da naj bi zdravstveni strokovnjaki prikimali odprtju plesišč na prostem ob največ 50-odstotni zasedenosti, poleg tega naj bi bil vstop dovoljen le imetnikom covidnih potrdil, torej cepljenim, testiranim ali prebolevnikom. A končno besedo pri tem bo imela vlada. 

Sydney

Zaradi naraščanja števila novih okužb z novim koronavirusom so danes za celotno avstralsko mesto Sydney razglasili dvotedensko karanteno, poroča britanski BBC. Ukrep zadeva približno pet milijonov prebivalcev.

Za več kot milijon prebivalcev središča in vzhodnega dela mesta so že v petek uvedli omejitve. Zaprtje javnega življenja zdaj velja za celo mesto in nekatera okoliška območja, ukrepi pa bodo veljali dva tedna.

V mestu so v zadnjih dneh potrdili več kot 80 novih primerov bolj nalezljive delta različice novega koronavirusa.

Premierka Novega južnega Walesa Gladys Berejiklian je izjavila, da bodo meščani v celotnem Sydneyju in okoliških območjih Blue Mountains, Central Coast in Wollongong morali ostati na svojih domovih do 9. julija.

"Ko gre za bolj nalezljivo različico, kot je delta, tridnevno zaprtje ni dovolj," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Opozorila je tudi, da se morajo pripraviti na morebitno povečanje števila okužb v prihodnjih dneh.

V Avstraliji, ki je bila doslej uspešna pri zajezitvi širjenja covida-19, so od začetka pandemije potrdili manj kot 30.000 primerov okužbe z novim koronairusom. V državi s približno 25 milijoni prebivalcev je doslej umrlo manj kot tisoč covidnih bolnikov, poroča AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.