16. 4. 2020, 16:11 | Vir: STA

Islandija zaradi obširnega testiranja uspešnejša pri boju proti koronavirusu, je pokazala študija

Profimedia

Islandija nudi dober primer, kako prehiteti prihajajočo epidemijo. Na število prebivalcev so namreč opravili največ testiranj za novi koronavirus na svetu. S tem so začeli konec januarja, mesec dni pred prvim potrjenim primerov, piše v študiji, ki je bila v začetku tedna objavljena v znanstveni reviji New England Journal of Medicine.

Raziskovalci z islandskih univerz in podjetja Decode Genetic so v torek objavili rezultate dvodelnega programa, ki so ga zagnali 31. januarja. V okviru prvega dela so konec januarja začeli testirati vse s simptomi okužbe, tiste, ki so se vrnili z ogroženih področjih, kot so Kitajska in območje Alp, ter osebe, ki so bile v stiku z okuženimi.

Ugotovili so, da je bilo do konca marca 13,3 odstotka od več kot 9000 ljudi, ki so jih testirali, okuženih z novim koronavirusom. Prvi primer so sicer potrdili 28. februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru drugega dela testiranj, ki se je začel 13. marca, pa je podjetje Decode Genetic testiralo prebivalce, ki niso imeli simptomov oz. so imeli blage simptome covida-19 in niso bili v karanteni. Tu se je izkazalo, da je bilo pozitivnih le od 0,6 do 0,8 odstotka testiranih. Do sedaj so v okviru drugega dela študije testirali 36.000 ljudi, kar predstavlja deset odstotkov prebivalstva Islandije.

S tem je Islandija vodilna glede opravljenih testov na število prebivalcev. Opravila jih je desetkrat več kot Južna Koreja, ki so jo že hvalili zaradi hitrega odziva in testiranja prebivalstva. V Južni Koreji so na primer opravili deset testov na 1000 prebivalcev.

Zaradi obsežnega testiranja so na Islandiji najverjetneje upočasnili širjenje koronavirusa, saj so lahko oblasti hitreje zaznale okužene, ki širijo bolezen, ne da bi imeli simptome oz. so mislili, da imajo navaden prehlad. Oblasti so osebam, pri katerih so potrdili okužbo, odredile samoizolacijo,v kateri so morali biti še deset dni potem, ko niso imeli več vročine oz. so bili testi na okužbo negativni. Vsi, ki so bili v stiku s temi osebami, pa so morali 14 dni ostati doma.

Islandija ni zaprla vrtcev in osnovnih šol

Islandija za razliko od številnih drugih držav ni zaprla vrtcev in osnovnih šol, so pa sredi marca zaprli srednje šole in fakultete, sledili so bazeni, športne dvorane, kinodvorane, bari in restavracije.

Na otoku so potrdili 1720 okužb, kar je sicer proporcionalno več v primerjavi z drugimi državami, ki so testirale le osebe, ki jih morali hospitalizirati. Je pa v državi umrlo le osem ljudi. Oblasti zaradi umiritve razmer načrtujejo odprtje srednjih šol, univerz, muzejev in lepotnih salonov 4. maja.

V okviru študije so sicer še ugotovili, da 43 odstotkov oseb, ki so bile na testu pozitivne, ni imelo simptomov oz. jih ni imelo vsaj v času testiranja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.