11. 12. 2007, 14:12 | Vir: Playboy

IT* pomeni denar...

*informacijska tehnologija

Posel, v katerem dominirajo ničle in enice, je v zadnjem desetletju ali dveh naplavil kar nekaj imen vlagateljev in menedžerjev, ki so z bistrimi idejami in pravočasnimi ter dovolj odločnimi in temeljitimi potezami zasnovali pravcate novodobne imperije. Bill Gates je sicer daleč najbogatejši med njimi (51 milijard dolarjev!), a vendar ne živijo vsi tako asketsko kot on. Poglejmo, kako delujejo in kaj si privoščijo nekateri vodilni v tujini in pri nas!

Larry Ellison

Larry Ellison, ustanovitelj in predsednik uprave družbe Oracle, drugega največjega računalniškega podjetja za Microsoftom, je uživač, ki si privošči to, o čemer celo mnogi premožneži le sanjajo. Že Mike Wilson je v biografiji, naslovljeni Razlika med bogom in Larryjem Ellisonom, zapisal: »Bog si ne domišlja, da je Larry!« In Larry Ellison ne pušča dvomov – je uživač v zrelih letih, opremljen z etiketo, na kateri zgovorno piše »17 milijard dolarjev«, in zadnje leto in pol že četrtič oženjen!

Gospod, ki ga je 19-letna mati dala v posvojitev židovski družini, ki je odraščal v »težavnem okolišu«, ki ni končal fakultete in ki nikoli ni obiskoval računalniškega tečaja, se danes odlično razume z evropsko visoko modo, premore osebnega krojača, se pohvali z vrhunsko telesno kondicijo za približno 60-letnika, obožuje divje zabave, lepe ženske in smrtno nevarne hobije (akhm, šest trupel mornarjev na regati Volvo Ocean Race pred leti, ko je Larry preživel najbolj divje jadranje svojega življenja …).

Njegov moto je: »Če tvegaš vse, ne tvegaš ničesar!« Finančni direktorji v njegovem podjetju se zadnje čase menjavajo kot po tekočem traku, kar je menda kazalnik njegovega trdega in avtoritarnega duha. Oracle je leta 2004 kupil dve veliki podjetji, skupaj vredni približno 15 milijard zelencev. V 26 letih poslovanja so imeli samo v enem trimesečju poslovno izgubo, sicer pa je v firmi vedno prevladovala japonska taktika – »agresija, pohlevnost in uničenje nasprotnikov«. Big Larry sicer zelo rad nagaja Billu Gatesu, šefu Microsofta, s katerim sta si po agresivnosti na trgu tako zelo podobna …

  • Značaj: Strog, zahteven, rad stavi vse. Kalifornijski samuraj.
  • Vozila: Bojno letalo mig (ne sme leteti), Vzhajajoče sonce, največja jahta na svetu, s 50.000 konjskim štirimotornim pogonom in 82 sobami za 200 milijonov dolarjev. Zasebno letalo.
  • Bivališče: Prestižna nadrazkošna hi-tech opremljena sodobna vila na severu Silicijeve doline nad San Franciscom. Arhitekt Rich Greene. Poltonska jeklena vhodna vrata imajo vgrajeno tri centimetre debelo elektrokromatsko steklo, ki postane ob dotiku dlani prosojno, da si lahko obiskovalci ogledajo čudovit japonski skalnat vrt v notranjosti ...
  • Zabave: Ta nekoč menda najbolj trdovratni milijarderski samec ima v bazenu pod hišo vgrajen največji, kar 90-kubični nizkotonski zvočnik na svetu. Plus seveda še videosisteme, ki se jih na turnejah ne branijo niti Rolling Stones, na ukaz daljinsko, povsod in vedno.
  • Hobi: Biotehnologija, razvoj cepiv proti nevarnim boleznim in zdravilo za raka.
  • Firma: Oracle Corporation; zbirko podatkov Oracle je zasnoval v sedemdesetih letih, prvi naročnik je bila Cia.

Paul Allen

Soustanovitelj Microsofta in »naključni zilijonar« je eden najpremožnejših in vendar v poslu najmanj izpostavljenih person. Znan je po jahtarskih tekmah z Larryjem Ellisonom in kot nesojeni spremljevalec hrvaške tenisačice Monike Seleš. Njegova 414-čeveljska jahta Octopuss je tudi lani poleti strašila čolničkarje v Jadranskem morju. Pa saj ni čudno – za byboat uporablja kar spodobno jahto, opremljena je s podmornico, zaposluje približno 60-člansko posadko, na njej so kinodvorana, bazen, glasbeni studio, igrišče za košarko, pristajališče za helikopterje, približno sedem nadstropij uporabnih prostorov za posadko in prestižne goste, ki jih Allen izjemno rad gosti v svojih dvorcih in na gigantskih »plavajočih nepremičninah«.

Ja, Octopuss je druga največja na svetu, na lestvici top 20 pa ima Allen še dve, Tatoosh in Méduse … Je lastnik ameriške nogometne ekipe Seattle Seahawks in portlandskih košarkarjev Trailblazerjev, znanstvenih in izobraževalnih fundacij ter seveda orjaškega deleža v več kot 50 družbah, med katerimi so najbolj zveneče Microsoft, Oxygen in Dreamworks (SKG – Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg in David Geffen). Vse skupaj upravlja z lastno družbo Vulcan. Za hobi še: produkcija neodvisnih filmov, glasbene in programske inovacije, vrhunske umetniške inštalacije in botrovanje čisti človeški

  • Značaj: Uživaški filantrop z nepozabno debelo denarnico, kreativnosti. želi biti navdih posameznikom in včasih tudi bog.
  • Njegov moto: »Kaj potrebujemo, a tega še nimamo?«
  • Legendarni izdelki: Paul Allen per se.
  • Vozila in projekti: Octopuss, le 15 metrov manjša od Ellisonove Rising sun, lastni jumbo, avtomobili so potrošni drobiž; njegov projekt SpaceShipOne pa je prvo zasebno vesoljsko plovilo, ki je doseglo suborbitalni prostor. Bogato financira program SETI za iskanje nezemeljskega življenja ter projekt Halo, ki naj bi nam podaril elektronskega mentorja Aristotla; muzej Jimija Hendrixa.
  • Bivališče: Šest akrov ob jezeru Washington (Mercer Island), s telovadnico, košarkarsko dvorano, kinodvorano, notranjim teniškim igriščem, bazeni, slapovi ... Pa še 385 akrov na polotoku Sperry – za občasne pobege.
  • Zabave: Kaj vse si lahko privošči dobrih 22 milijard dolarjev vreden uživač?
  • Firme: Microsoft, Oxygen, Dreamworks SKG, Vulcan, muzeji, bolnišnice ...

Michael Dell

Mlad, približno 40-letni ustanovitelj in predsednik uprave največjega prodajalca osebnih računalnikov na svetu se je posla lotil v teksaški študentski sobici pri 19 letih z manj kot 1000 dolarji kapitala. Danes je njegova firma na trgu vredna več kot 100 milijard dolarjev. A prodal ni nič novega – pogruntal je le nov način, kako to prodati.

Neposredno, mimo prodajaln – stranke naročijo in dobijo, cene so zato nižje, oprema pa bolje prilagojena zahtevam in potrebam. Prvi računalnik, ki ga je razstavil in sestavil, da vidi, kako je narejen, je bil Jobsov apple II. Seveda je tudi Dell opustil študij in se posvetil poslu – in v desetih letih dosegel 36.000-odstotno rast. Velja za stabilnega družinskega človeka, a zaradi izvora iz dežele kavbojev, Teksasa, ga pogosto označijo za kavboja, čeprav to ni.

Tudi s svojo »težo« 18 milijard dolarjev je utelešenje ameriških sanj – na pravi, ameriški način, z židovskim pridihom. Ena njegovih izjav: »Da bi uspeli, moramo početi marsikaj. Jaz ne uživam le v stvareh, ki jih imam rad. Marsikaj naredim, da podjetje uspeva. Najljubšim opravilom ne posvečam veliko časa.« Vse je jasno – tu smo, da služimo denar, ne pa, da bi se pri tem pretirano zabavali.

  • Značaj: Na videz prijazen, v poslu neusmiljen, zelo tekmovalen in praktičen.
  • Legendarni izdelki: PC za vse potrebe, čim ceneje.
  • Bivališče: Teksas.
  • Firma: Dell.

Steve Jobs

Možakar, težak okoli 3,3 milijarde dolarjev, velja za enega najbolj nenavadnih IT-vlagateljev in direktorjev v Silicijevi dolini. Zadnje čase je znan predvsem zaradi digitalnih glasbenih predvajalnikov iPod, nikakor pa nismo pozabili na njegove računalnike apple (iMac, macintosh) in legendarne črne mašince NeXT. Prevladuje prepričanje, da je prvi sprevidel orjaški potencial računalniške miške in grafičnega uporabniškega vmesnika, da je prvi vedel, da se bo vsemu svetu domala utrgalo zaradi interneta …

No, kljub temu je pred leti stavil še na enega konja, ki mu že nosi lovorike – na digitalni filmski studio Pixar, zaradi katerega se po glavi tolčejo velikani, kot so Disney in drugi. Tudi Steva sta prava starša dala v posvojitev (njegov krušni oče je bil izterjevalec dolgov) in tudi on je opustil študij, tako kot Mr. Ellison. A kljub temu je obiskoval nekatera predavanja, med njimi tudi kaligrafijo. »Samo zato sem pozneje izumil fonte, različne računalniške pisave, sicer jih ne bi bilo!« je povedal ob neki priložnosti. Z istoimenskim kolegom Wozniakom sta sprva sestavljala hekerske škatlice za brezplačno telefonijo, kmalu pa sta po 666,66 dolarja prodajala računalnike apple.

Značajsko velja Jobs za perfekcionista, ki se trudi vse, tako vizualno kot funkcionalno, poenostaviti in »prečistiti«, hkrati pa je trmast in genialen. Po eni strani se druži z velikimi zvezdami, kot so Rolling Stones in podobni, po drugi plati pa se otepa novinarjev, ki jih ima za domala najbolj smrdečo zalego na obličju Zemlje. Njegove ostre šefovske poteze so menda dobile pravo ostrino, ko je tu in tam kakšnega zaposlenega odpustil kar v dvigalu. No, to podobo je skušal omehčati, ko je pred leti delal za en dolar na leto in si prislužil Guinnessov naziv »najslabše plačani predsednik uprave« (a glej ga zlomka, dobičkom od poslovanja se vendarle ni odrekel!).

Znan je po nastopih v kavbojkah Levi’s in črnih pulijih – menda si jih je pred leti pri prijatelju naročil kar 500, da bi si olajšal vsakodnevne jutranje odločitve o tem, kaj bo oblekel. Mesa ne je, razen če ga obrodi morje. Vprašanje, kaj je jedel na poroki soseda in prijatelja Larryja Ellisona – tja je bil s svojo ženo tudi edini povabljen, zato je prevzel tudi funkcijo uradnega fotografa. Da je nekoč dejtal z Joan Baez, predvsem zato, ker je ona pred tem hodila z Bobom Dylanom, pa so morda zgolj natolcevanja …

  • Značaj: Nepozabno genialen, hudo agresiven, zahteven in neusmiljen. Dizajnerski tehnohipi.
  • Legendarni izdelki: Apple, macintosh, iPod – genialno obvladuje računalništvo, glasbo in filme.
  • Vozila: Čeprav svojo zasebnost pred novinarji močno skriva, je vendarle znano, da vozi črnega mercedesa SL65 brez registrskih tablic, namesto tega naj bi imel nalepljeno črtno kodo! Leta 1980 je šminkiral s črnim porschejem 911, pred tremi leti pa z mercedesom S500 in BMW Z8. Za družinske vožnje obrablja svojega velikega črnega karavan volva, včasih naj bi vzel v roke ženin mercedes SLK500. Manjše prometne prekrške mu mesto odpusti, tako kot njegovemu sosedu Ellisonu glasne prelete z letalom.
  • Bivališče: Španski kolonialni dvorec, v katerem je z družino živel skoraj brez opreme in ki je domala propadel. Ob neki priliki je v njem začasno bival tudi Bill Clinton, ko je njegova hči študirala v bližini. Zabave: Suvereno.
  • Firme: Apple, Next, Pixar.

Kaj pa Slovenija?

Eden novodobnih pomembnežev v industriji IT/PC pri nas je zagotovo JANKO JENKO, ustanovitelj in lastnik družbe PCX, ki jo je po letih uspešnega poslovanja prodal prenovljeni Avtotehni za zelo zajetno vsoto. Poleg tega je tudi solastnik distribucijske firme DISS in znanega telekomunikacijskega podjetja Volja. Gre za podjetnika, ki že od študentskih let dela zase, s svojim kapitalom. Od Eurocoma pa vse do PCX Computers, ki je bil njegov najljubši otrok. Začel je iz nič, za kar trdi, da je dobro – saj tako tudi ni mogel ničesar izgubiti.

Kot samouk je posloval vedno bolj profesionalno in predvsem z užitkom, pozitivno adrenalinsko in nikakor stresno. Pravi, da je sodelavcem marsikdaj pozabil povedati, da so delo opravljali bolje od njega. Seveda je gojil stike z Daljnim vzhodom, od Japonske do Malezije, k sebi domov ga je povabil predsednik uprave Intela Andy Grove … V svojih projektih je bil vedno globoko emocionalno vpleten, kar se je pravzaprav bogato obrestovalo. Na vrhuncu poslovanja družbe PCX je njegovo blagovno znamko nosil vsak četrti PC v Sloveniji, dobavili so tudi več kot tretjino vseh komponent, na domačem trgu so prodali več kot IBM, HP in Compaq ter seveda drugi domači tekmeci.

Spotoma je v minulih letih ustanovil še dobrih deset podjetij – trenutno je njegovo vroče železo Volja mobil, d. d., nekaj naložb ima tudi v tujini. Kljub vsemu se okoli ne prevaža v kakšnem maybachu, temveč raje v varnem volvu, nekoč pa računa na jaguarja XJ. Z ženo in tremi otroki živi v idilični družinski hiši ob gozdu na obrobju Ljubljane, obdani z ribnikom in opremljeni s starinami in umetninami. Pravzaprav stabilno podjetniško življenje – smučanje, morje in barka ter pohodi v hribe, ob sredah badminton, vedno pogosteje posega po palici za golf.

Ko je Jenkov kapital rasel in je družba PCX poslovala s polnim zamahom, se je v Sloveniji na noge že postavila tudi slovenska podružnica giganta Microsoft, ki jo je vodil AARON MARKO. Podjetje je postavil s kolegoma Grego Kukcem in Jako Steletom, ki sta ga pozneje drug za drugim nasledila na vodstvenem stolčku, ko je Marko kariero nadaljeval v Microsoftovi centrali za vzhodno Evropo. Zaradi Microsoftovega sistema nagrajevanja je z leti dejavnosti in uspešnosti pridobil tudi velik delež delnic in nagrad v tej svetovni najkorporaciji, a se je pozneje vendarle odločil za spremembo karierne poti.

Sto šestdeset dni na leto na službeni poti je bilo tudi zanj zagotovo občutno preveč. Po polletnem dopustovanju (med drugim tudi na Novi Zelandiji, v Avstraliji in še kje) ter po temeljitem razmisleku je ugotovil, da ga vendarle ne zanima delo v Bruslju ali centrali Microsofta v Ameriki. Aaron Marko pravi, da je zdaj, po koncu tistega najbolj napornega obdobja, pravzaprav najbolj zadovoljen, ker je končno gospodar svojega časa. Z vodenjem menedžerskih treningov za priznano družbo Gustav Käser pa pravi, da mu je delo postalo najljubši hobi, ki temelji na bogatih menedžerskih izkušnjah, pridobljenih v dosedanji karieri.

V šali se opiše kot aktiven upokojenec, ki uživa v svoji montažni hiši, opremljeni z inteligentnimi inštalacijami, s tehniko prijetne oblike Bang & Olufsen, ob Cohibah posluša Claptona, Stonese, Kreslina ali Cheta Bakerja, bere vse počez, od pogrošnih kriminalk do transakcijske analize. Redki se znajo pravočasno ozreti vase, pomisliti nase in odkloniti ponudbo za 300 tisoč evrov neto letne plače. Seveda pri Marku ne moremo mimo užitkarskega življenja – mediji so ga radi izpostavljali zaradi maseratija 3200 GT, ki ga je kupil za časa uspešnega menedžiranja slovenske podružnice Microsofta, pa potem zaradi zveze z bivšo novinarko in visoko državno uradnico, sedanjo soprogo Marto Kos Marko.

No, maserattija ni več – že dve leti uživa v prestižnem, najbolj rdečem italijanskem športnem avtomobilu, ki ga bo v garaži kmalu zamenjal še zmogljivejši, 12-valjni model iste italijanske blagovne znamke. Družbo bo delal že nekaj let obveznemu harley-davidsonu in morda še kakšnemu dvokolesniku. »Vozni park je za dušo, ne za postavljanje pred drugimi,« pravi Aaron in odkrito prizna, da igra golf »katastrofalno slabo«.

TEKST: Simon Ručigaj

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord