16. 9. 2021, 18:00

Italija bo po vsej verjetnosti dekriminalizirala gojenje konoplje - vse, kar morate vedeti

Profimedia

Konoplja je pri naših zahodnih sosedih trenutno prepovedana, vendar podporniki dekriminalizacije trdijo, da je nujna za zagotovitev primerne terapevtske uporabe.

Gibanje petih zvezd

V Italiji se je ustanovilo Gibanje petih zvezd, ki je spremembo zakona tudi predlagalo. 

"Gojenje konoplje doma je bistveno za paciente, ki jo morajo uporabljati terapevtsko, saj je pogosto nimajo na voljo. Bistveno je tudi zato, da zmanjšamo njeno ulično prodajo in posledično kriminalno vedenje,” je povedal poslanec gibanja Mario Perantoni.

Nasprotovanje politikov s politične desnice

Pričakovano dekriminalizaciji nasprotujejo politiki s politične desnice. Po poročanju časnika Corriere Della Sera pa naj bi imeli podporniki dekriminalizacije zagotovoljeno večino glasov iz obeh domov italijanskega parlamenta.

Gojenje za osebno rabo sicer ni kaznivo

Na koncu leta 2019 so sicer v Italiji razveljavili prepoved in gojenje marihuane doma v manjših količinah za osebno rabo ni bilo več kaznivo dejanje. Vendar so zakonodaja in odločbe glede tega še vedno nejasne, saj je v nekaterih primerih osebne rabe še vedno prišlo do kaznovanja.

Po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera je bilo leta 2019 v Italiji 6,2 milijona uporabnikov marihuane, ki so bili stari od 15 do 34 let. 

Psihoaktivni učinki konoplje

Konoplja izvira iz centralne Azije. Njeni cvetovi vsebujejo kanabinoide - to so spojine, ki ugodno delujejo na človeški živčni sistem. Najdemo jo tudi v drugih rastlinah kot sta ameriški slamnik in vinska rutica.

Konoplja deluje protivnetno, protibolečinsko, protitesnobno in protiepileptično. Skrbi pa za endokanabinoidni sistem, ki skrbi za dobro počutje, endorfinski sistem, ki skrbi za ugodje, vaniloidni sistem, ki uravnava bolečine, in na imunski sistem.

Vir: zavodo.org, novice.svet24.si, dnevnik.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord