12. 12. 2020, 18:21 | Vir: STA

Po delnem zaprtju se je Italija v petih tednih znebila rdečih območij

profimedia

V Italiji pet tednov po delnem zaprtju beležijo manj novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar nimajo več treh rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu države sta poslej rumeni, Abruci oranžni. V nekaterih predelih države naj bi v nedeljo ponovno odprli restavracije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V rumenih območjih so čez dan lahko odprti lokali, prebivalci pa lahko brez omejitev zapuščajo svoje domove. Po vsej državi morajo sicer lokali še vedno zapreti svoja vrata ob 18. uri. Še naprej velja za vso državo policijska ura, ki se začne ob 22. uri.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes v Rimu sicer dejal, da ga skrbi bližajoči se božični čas. Tudi italijanski strokovnjaki svarijo pred prezgodnjim optimizmom. Vodja italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro je danes poudaril, da je število novih okužb še vedno precejšnje.

V Italiji so danes že drugi dan zabeležili manj smrti bolnikov s covidom-19. Umrlo je 649 bolnikov s covidom-19. V petek so potrdili 761 smrti. Skupno je v Italiji od začetka epidemije zaradi covida-19 umrlo 64.036 bolnikov.

Zmanjšuje se tudi število bolnikov s covidom-19 v italijanskih bolnišnicah. Trenutno zdravijo 28.066 bolnikov s covidom-19, kar je 496 manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je 3199 bolnikov, kar je 66 manj kov v petek, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

Število novih okužb se je v zadnjih 24 urah povečalo z 18.727 na 19.903. V zadnjih 24 urah so opravili 196.439 testov. Pozitivnih na okužbo jih je bilo 10,1 odstotka.

Italijanska vlada je za čas po 21. decembru sprejela stroge omejitve potovanj v času praznikov. Posamezne dežele na drugi strani zahtevajo omilitve ukrepov in več izjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.