A.B. | 21. 1. 2022, 23:46

Italija suspendirala 2000 zdravnikov, ki se niso želeli cepiti - a to še ni vse ...

Profimedia

Italija je jasna: vsi zdravstveni delavci, učitelji, policisti, pripadniki oboroženih enot in delavci v domovih za ostarele morajo biti polno cepljeni, da bi lahko še naprej opravljali svojo dejavnost. Približno 2000 zdravnikov in zobozdravnikov je bilo danes zaradi neizpolnjevanja tega pogoja suspendiranih, suspenza pa je bilo deležnih tudi več kot 6000 medicinskih sester. Po poročanju tujih medijev naj bi bilo v Italiji še vsaj 30.000 zdravstvenih delavcev, ki še ne dosegajo statusa polno cepljenih. 

V skladu z zakonom, ki ga je italijanska vlada sprejela pretekli mesec, morajo biti vsi zdravstveni delavci polno cepljeni, da bi lahko še vedno delali znotraj zdravstvenega sistema. To zaenkrat pomeni, da morajo biti cepljeni s tretjim, poživitvenim odmerkom. 

Danes je v javnosti odjeknila vest, da so se vrata zdravstvenih ustanov zaprla približno 2000 zdravnikom in zobozdravnikom, ki ne izpolnjujejo tega kriterija, prav tako je bilo pred kratkim suspendiranih približno 6000 medicinskih sester. Kljub precejšnjemu izpadu zdravstvenih delavcev pa ostaja Italija neizprosna pri preverjanju izpolnjevanja pogojev aktualne zakonodaje. Pod drobnogledom se bo tako znašlo tudi približno 30.000 zdravstvenih delavcev, ki zaenkrat iz različnih razlogov še niso bili cepljeni s poživitvenim odmerkom. Nekateri med njimi naj bi se 'booster dozi' izognili iz tehtnih zdravstvenih razlogov, pri nekaterih še ni minilo dovolj časa, odkar so bili cepljeni z drugim odmerkom in morajo zato počakati na iztek določenega obdobja, tretji pa so se vmes okužili s covidom-19 in morajo pred prejemom poživitvenega odmerka najprej preboleti okužbo. 

O današnjem izpadu zdravstvenega osebja je spregovoril predsednik italijanskega nacionalnega združenja zdravnikov Filippo Anelli, ki je zadevo komentiral z besedami: ''Suspenz necepljenega zdravstvenega osebja ni mišljen kot kazen. Naš cilj je, kot veleva tudi zakon, zaščititi javno zdravje in vzdrževati primerne varnostne pogoje.'' 

Nacionalno združenje zdravnikov se je zavezalo tudi k spoštovanju vseh žrtev iz zdravstvenih vrst, ki so v času zdravljenja pacientov izgubili bitko s covidom-19, zato so javno navedli imena vseh padlih zdravstvenih borcev - doslej jih je bilo 366. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.