23. 5. 2020, 13:42 | Vir: STA

Italijanski minister opozarja, da kljub umirjanju tekma s koronavirusom še ni dobljena

profimedia

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes pozdravil upadanje števila okužb z novim koronavirusom v Italiji. Število okužb kaže, da se je Italija dobro odzvala na prvo sproščanje ukrepov za zajezitev virusa 4. maja. V večjih mestih po državi policija izvaja strog nadzor na spoštovanjem preventivnih ukrepov.

"Tekma še ni dobljena, še naprej moramo biti previdni," je še opozoril minister za zdravje po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Italijanski inštitut za javno zdravje poroča o upadanju okužb po celotni državi, tudi v najhuje prizadeti deželi Lombardija. "V Lombardiji beležimo znatno upadanje primerov okužb," je dejal vodja inštituta Silvio Brusaferro.

Predsednik Lombardije Attilio Fontana je ob tem povedal, da stopnja širjenja okužbe v deželi znaša samo še 0,51 odstotka. Tveganje za prenos okužbe so tako znižali z zmernega na nizko. Tudi on je poudaril, da novi koronavirus še ni premagan in da se je treba držati preventivnih ukrepov.

Oblasti so zato tudi poostrile nadzor nad upoštevanjem pravil glede zbiranja na javnih krajih. V Rimu je na ulicah okoli tisoč policistov, da bi preprečevali zbiranje pred lokali. V petek zvečer je policija izvajala tudi nadzor v priljubljeni milanski četrti z lokali, kjer se radi zbirajo mladi.

V večjih italijanskih mestih so namreč vse bolj zaskrbljeni, da bi se zaradi zbiranja ljudi ob lepem vremenu s poletnimi temperaturami znova okrepilo širjenje okužb.

Medtem se v Italiji začenja tudi kopalna sezona. Med drugim so od danes odprte plaže v deželi Emilija - Romanja, kjer sta tudi sloviti plaži v Riminiju in Riccioneju. Prve kopalce lahko danes sprejmejo tudi na plažah v Toskani in Kampanji. Tam je za en senčnik namenjenih deset kvadratnih metrov, ljudje pa morajo ob prihodu na plažo in odhodu z nje nositi zaščitno masko. Prostor na plaži morajo predhodno rezervirati.

Iz Toskane pa prihaja še ena dobra novica, saj je 101 leto stara stanovalka doma za ostarele v Carrari prebolela covid-19. Župan Carrare Francesco De Pasquale je gospe čestital za ozdravitev. V domu so sicer potrdili več okužb z novim koronavirusom, v domovih v Italiji pa več tisoč, navaja APA.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord