30. 3. 2019, 18:47 | Vir: STA

Italijanski notranji minister Matteo Salvini podprl svetovni kongres družin

profimedia

V italijanski Veroni od petka poteka svetovni kongres družin, v ospredju katerega je tradicionalna družina. Udeležence tridnevnega srečanja je danes nagovoril italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je priznal, da ni zgled tradicionalne družine. Medtem 20.000 nasprotnikov srečanja obsoja "srednjeveška stališča" udeležencev kongresa.

Tridnevnega srečanja, že 13. po vrsti, se po poročanju tujih tiskovnih agencij udeležuje 3000 ljudi iz 100 držav. V ospredju kongresa, ki ga prirejajo katoliške organizacije in aktivisti iz ZDA in Evrope, je tradicionalna družina v sodobnem svetu. Udeleženci srečanja nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti, ločitvam in porokam istospolno usmerjenih.

"Sem zadnji, ki bi bil lahko zgled tradicionalne družine. Sem ločen in razšel sem se s partnerko," je poudaril Salvini v nagovoru na srečanju. Dodal je, da je naredil napako, a poudaril, da se iz napak učimo. "Ne drznem si soditi drugih," je še poudaril po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa in se zavzel za to, da bi pomagali milijonom staršev, ki živijo ločeno.

Drugi dan srečanje spremljajo množične demonstracije, ki se jih po poročanju tujih tiskovnih agencij udeležuje okoli 20.000 ljudi. Udeleženci protesta, ki ga organizirajo feministke, podpirajo pa organizacije istospolno usmerjenih in največji italijanski sindikat CGIL, organizatorjem srečanja očitajo srednjeveški pristop in omejeno vlogo, ki jo namenjajo ženskam.

"Roke proč od naših pravic," so med drugim vzklikali protestniki in se s tem odzvali na zahtevo udeležencev srečanja za spremembo zakona, s katerim so v 70. letih prejšnjega stoletja v Italiji legalizirali splav.

Demonstranti udeležencem kongresa očitajo tudi licemerje, saj so številni desničarski politiki, ki aktivno podpirajo kongres, ločeni.

Kongres je razkril tudi nove razlike v italijanski vladajoči koaliciji. Populistično Gibanje pet zvezd ima do njega odklonilen odnos in pripravlja protikongres v Rimu, desna Liga ga podpira in več ministrov iz njenih vrst naj bi nastopilo na srečanju.

Papež Frančišek je na poti v Maroko danes dejal, da je "predmet srečanja pravi, metoda pa napačna", poroča Ansa.

Organizatorji kongresa so že ob začetku poskrbeli za razburjenje v italijanski javnosti, ker so udeležencem srečanja v spomin na letošnji kongres razdelili plastične človeške zarodke, ki jim je bila priložena kartica z napisom: "Splav ubije srce, ki bije". 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.