6. 12. 2021, 09:44

Italijanski pogrom nad necepljenimi, od sredine decembra obvezno tudi cepljenje otrok

Profimedia

V Italiji so danes začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev in obvladovanje pandemije Covid-19, ki bodo necepljene izključili iz številnih dejavnosti in oblik javnega življenja. Tako, denimo, ne bodo več smeli uporabljati javnega prevoza brez evropskih digitalnih covidnih potrdil. 

V Italiji lahko od danes le tisti, ki so bili cepljeni ali pa spadajo v kategorijo prebolevnikov - torej izpolnjujejo pogoj PC, jedo v restavracijah, hodijo v kino, v klube, na oglede nogometnih tekem, uporabljajo javni prevoz in druge oblike ter bonitete javnega življenja. Necepljeni? Nič več. 

Vlada premierja Maria Draghija je namreč sprejela nov ukrep, ki bo v veljavi vsaj do 15. januarja in ki bo necepljene potisnil na rob družbe. Ti namreč ne bodo več smeli jesti zunaj, uporabljati javnega prevoza ali hotelskih namestitev. Doslej je veljalo, da so državljani Italije lahko uporabljali javni prevoz, če so izpolnjevali enega od treh pogojev PCT - od danes pa temu ni več tako. Evropsko digitalno covidno potrdilo bo odslej predpogoj za uporabo tako podzemnih vlakov kot avtobusnih medkrajevnih potniških povezav. 

Iz ukrepov, ki bodo v veljavi vsaj do 15. januarja, so zaenkrat izvzeti otroci - a po načrtih italijanske vlade ne za dolgo. S 16. decembrom namreč že načrtujejo realizacijo prve cepilne akcije za otroke, mlajše od 12 let. Italijanski zdravstveni regulator je že odobril cepivo Pfizer/ BioNTech za otroke od petega do 11. leta starosti, ki se bodo aplicirala v manjših količinah. S 15. decembrom se bo začelo tudi obvezno cepljenje šolskega osebja, policistov in vojakov. Spomnimo, cepljenje zdravstvenih delavcev je v Italiji obvezno že od letošnjega aprila dalje. Koliko časa bodo veljali sprejeti ukrepi, zaenkrat še ni znano. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol