1. 1. 2021, 19:47 | Vir: STA

Italijanski predsednik v novoletni poslanici pohvalil sobivanje Gorice in Nove Gorice

profimedia

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v novoletni poslanici pozdravil razglasitev Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025. Gre za signal, da sta Italija in Slovenija razvili odnose, ki presegajo sobivanje ter medsebojno spoštovanje in so znak sodelovanja in perspektive za skupno prihodnost, je poudaril v četrtek zvečer.

Po njegovem gre za pomembno priznanje, ki naj bo v čast Sloveniji in Italiji. "Želim si, da bi to sporočilo doseglo obmejna območja v več delih sveta, tudi v Evropi," je še dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Osrednji del poslanice je sicer Mattarella namenil pandemiji covida-19, ki je v Italiji pustila boleče rane. Poudaril je, da je v novem letu treba znova vzeti vajeti v svoje roke, pri čemer je kot ključna dejavnika izpostavil cepivo in enotnost Evropske unije. "Leto 2021 mora postati leto poraza virusa in prvo leto okrevanja," je dejal. Da se bo to uresničilo, se je po njegovih besedah potrebno cepiti, saj je "cepljenje nujna in odgovorna izbira".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.