13. 6. 2020, 08:35 | Vir: STA

Italijanski premier Conte zaslišan v okviru preiskave zaradi visokega števila žrtev pandemije

profimedia

Tožilci iz Bergama so v okviru preiskave visokega števila žrtev epidemije novega koronavirusa v pokrajini Bergamo in s tem povezanega ukrepanja vlade v Rimu zaslišali italijanskega premierja Giuseppeja Conteja. Kot obveščene osebe so zaslišali tudi ministra za zdravje Roberta Speranzo in notranjo ministrico Luciano Lamorgese.

Že nekaj dni po pojavu izbruha je vlada zaprla deset občin v Lombardiji, vključno s Codognom, kjer so konec februarja zabeležili prvi potrjen primer bolezni. Tožilstvo zanima, zakaj se vlada za ta ukrep ni odločila tudi v občinah Alzano Lombardo in Nembro v pokrajini Bergamo med 3. in 7. marcem, čeprav je bila k temu zaradi vse višjega števila okuženih večkrat pozvana.

Lombardija, na čelu z Bergamom je namreč že marca postala središče epidemije v državi in po mnenju kritikov naj bi k temu bistveno prispevalo prav dejstvo, da niso odredili karantene za omenjeni dve občini. Svet so med drugim obšle fotografije vojaških tovornjakov, ki so iz Bergama odvažali krste s smrtnimi žrtvami covida-19.

Svojci žrtev so v sredo v Bergamu vložili okrog 50 kazenskih ovadb proti neznanim storilcem. Oblastem očitajo, da so zaradi malomarnosti in nesposobnosti odgovorne za številne smrtne žrtve novega koronavirusa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odločevalci v Rimu in predsednik Lombardije Attilio Fontana odgovornost za razmere pripisujejo drug drugemu. V deželi trdijo, da je razglasitev karantene oziroma rdečih con v pristojnosti vlade v Rimu, ta trdi, da bi jih lahko razglasile deželne oblasti. Tik pred današnjim zaslišanjem je Conte dejal, da se zaslišanja ne boji.

"Sem popolnoma miren, ker sem svoja dejanja usmerjal v skladu z znanostjo in svojo vestjo," je dejal v pogovoru za časnik Corriere della Sera, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Po današnjem triurnem zaslišanju, ki ga je vodila tožilka Maria Cristina Rota, je Conte povedal, da je želel čimbolj podrobno razjasniti vse postopke. Tožilka je povedala, da je zaslišanje v uradu premierja potekalo v "sproščenem vzdušju ob popolnem institucionalnem sodelovanju".

Tožilci iz Bergama naj bi na podlagi zaslišanj in dokumentov, ki jih zbirajo od aprila, sedaj ocenili, ali je šlo pri odločanju za politično ali upravno dejanje ter ali gre morda za kaznivo dejanje ter določili morebitne storilce, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija še vedno ugiba, zakaj se je epidemija na severu tako močno razmahnila. Novi koronavirus je v Lombardiji z 1,1 milijona prebivalcev zahteval več kot 16.000 življenj, v celotni Italiji pa skupno 34.000. Sodne preiskave med drugim potekajo tudi glede dogajanja v domovih za starejše, kjer naj bi glede na očitke deželne oblasti podcenjevale tveganje covida-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.