28. 11. 2018, 11:45 | Vir: STA

Italijanski tožilec Nicola Gratteri trdi, da je 'Ndrangheta na vseh celinah

profimedia

Mafijska združba 'Ndrangheta z juga Italije je edina organizirana kriminalna skupina, ki deluje na vseh celinah in se še širi, je v četrtek ocenil italijanski tožilec Nicola Gratteri. Gre za tožilca v Kalabriji, ki je že od leta 1989 pod zaščito policije, sedaj pa je o kalabrijski mafijski združbi objavil knjigo.

Kot je novinarjem v Rimu povedal 60-letni tožilec, 'Ndrangheta deluje v zahodni Evropi, Severni Ameriki, Srednji in Južni Ameriki, v Afriki, sedaj pa se širiti tudi v Vzhodno Evropo in Azijo. "'Ndrangheta je navzoča povsod, kjer sta za upravljanje na voljo denar in moč. Politično niso ne levi ne desni," je dodal.

Knjigo z naslovom Skrivna zgodovina 'Ndranghete je spisal skupaj s poznavalcem mafije Antoniom Nicasom, ki poučuje v ZDA in Kanadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gratteri je poudaril, da bo napredek v boju proti kalabrijski mafiji težko doseči, dokler Evropa ne bo prepričana, da je 'Ndrangheta strukturno navzoča v posamičnih evropskih državah. Ta združba namreč po njegovih besedah deluje izjemno v ozadju.

"V Evropi 'Ndrangheta počne dvoje: Prodajajo kokain in nato ta denar porabijo za nakup česarkoli, kar je naprodaj," je dejal tožilec. To lahko danes pomeni kavarne, picerije ali hotele, a jutri bi lahko to bile delnice televizijskih mrež ali časopisov, s čimer bi lahko po besedah Gratterija vplivali na javno mnenje.

Soavtor knjige Nicaso je opozoril, da so mafije včasih iskale davčne oaze, sedaj pa iščejo pravne oaze, kjer še ni specifične protimafijske zakonodaje. Obžaloval je tudi, da boj proti terorizmu danes dobiva mesto pred bojem proti mafiji.

Kot je pojasnil, boj proti organiziranemu kriminalu terja delovanje obveščevalnih služb, ki so sedaj prezasedene s terorizmom. A, kot je poudaril Nicaso, bi se morali boriti proti obema pojavoma.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.