25. 12. 2020, 15:27 | Vir: STA

Italijansko mejo je prečkala prva pošiljka cepiva za naše zahodne sosede

profimedia

V Italijo je danes prispela prva pošiljka cepiva proti covidu-19. Tovornjak s prvimi 9750 odmerki cepiva, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, je prečkal mejni prelaz Brenner, nato pa v spremstvu italijanskih varnostnih sil nadaljeval pot proti bolnišnici Lazzaro Spallanzani v Rimu, kjer naj bi v nedeljo začeli cepljenje.

Tovornjak s cepivom, ki je pot začel v Belgiji, spremljajo karabinjerji, ker po navedbah italijanskega notranjega ministrstva obstaja nevarnost napada kriminalnih združb, ki bi lahko poskušale ukrasti cepivo in ga nato prodati na črnem trgu, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Prva naj bi cepivo v Italiji v nedeljo prejela 29-letna medicinska sestra v omenjeni rimski bolnišnici Claudia Alivernini. Sledili naj bi ji dva zdravnika in raziskovalka iz te bolnišnice. Skupno naj bi v prvi fazi v Italiji cepili 1,7 milijona ljudi.

Do aprila 2021 bo po ocenah vlade v Rimu cepljenih 15 milijonov Italijanov in do jeseni 42 milijonov.

Premier Giuseppe Conte je v sredo zagotovil, da cepljenje ne bo obvezno.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v EU. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU. Prvi tovornjaki s cepivom so Pfizerjevo tovarno v belgijskem mestu Puurs zapustili v sredo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.