2. 5. 2020, 18:30 | Vir: STA

Italiji, Španiji in Hrvaški je EU dobavila 330.000 zaščitnih mask

profimedia

EU napreduje pri oblikovanju strateške rezerve zaščitne opreme v krizi zaradi novega koronavirusa. Italiji, Španiji in Hrvaški je že dostavila 330.000 mask. Sledilo bo še več pošiljk, je danes napovedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

RescEU je prva skupna evropska rezerva medicinske opreme, ki je bila ustanovljena marca. Namenjena je pomoči državam, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, poudarjajo v Bruslju.

Lenarčič se je danes na Twitterju zahvalil Romuniji in Nemčiji, ki kot prvi državi članici gostita opremo rescEU. Kot poudarjajo v Bruslju, sta tako odgovorni za naročanje opreme, komisija pa pri tem v celoti financira sredstva, kot je osebna zaščitna oprema.

Današnja podpora dopolnjuje zdravniške ekipe, maske in razkužila, ki so se že mobilizirali v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite, in dvostranske ponudbe držav članic.

Center za usklajevanje nujnega odziva upravlja razdeljevanje opreme, da se zagotovi, da gre ta tja, kjer jo najbolj potrebujejo. V tem primeru so bile Španija, Italija in Hrvaška izbrane glede na potrebe, ki so jih te države izrazile v svojih prošnjah za pomoč v okviru evropskega mehanizma na področju civilne zaščite, pojasnjujejo v Bruslju.

V mehanizmu EU na področju civilne zaščite sodelujejo države članice EU, Združeno kraljestvo (v prehodnem obdobju), Islandija, Norveška, Srbija, Severna Makedonija, Črna gora in Turčija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.