13. 1. 2022, 14:00

"To, da je Nigel Farage prišel v Beograd podpret Đokovića, pove dovolj!"

profimedia

Na MMC RTV Slovenija so za osvetlitev primera Đoković opravili intervju z antropologom športa, znanstvenim sodelavcem ne Etnograskem institutu Srbske akademije znanosti in umetnosti v Beogradu, dr. Ivanom Đorđevićem, ki je med drugim v svoji doktorski disertaciji opisal povezavo nacionalistične ideologije in športa ter naraščajoč trend nacionalizma, rasizma in ksenofobije med navijaškimi skupinami.

Dr. Ivan Đorđević je tekom daljšega intervjuja naslovil tudi sume, da gre v Đokovićevi zgodbi vendarle za globlji in veliko širši problem kot zgolj problem nekega športnika, četudi megazvezde, ki naj bi se znašel v (birokratskem) primežu (pandemijskih) pravil v neki državi, v kateri naj bi nastopil:

"Že samo dejstvo, da je Nigel Farage prišel v Beograd podpret Đokovića, pove dovolj. Po mojem mnenju je Farage najbolj nadarjen politični jastreb na svetu. Človek, ki precizno prepozna vse pomanjkljivosti v delovanju liberalnih demokracij in pride pobrat tisto, kar mu je ponujeno, ter na tem zgradi profit. In to dela zelo uspešno, kot smo videli pri kampanji o brexitu. Način, kako bo Farage kapitaliziral to afero, bo pokazal, kakšna je moč te zgodbe. To, kar se je zgodilo, je po mojem pustilo nepopravljivo škodo glede družbenih razmer v Srbiji. Propagiranje necepljenja je precej razširjeno pri nas. Zdaj se je odprlo še vprašanje: kako se je lahko nekdo, ki je imel pozitiven izvid testa 16. decembra, že 17. decembra javno sprehajal okrog. Tukaj gre za resen precedens. Vsak državljan se bo vprašal: zakaj bi se testiral in pazil na druge, če Novak Đoković tega ne počne in je brez posledic. Že tako imamo velike težave z nespoštovanjem ukrepov, javno zdravje je zadnja skrb, tako da bo to samo še poslabšalo že tako tragičen primer. Na svetovni ravni je Farage dobra metafora, saj postaja Đoković junak gibanja za pravice in svobode. On odpira pravzaprav globlji problem krize liberalne demokracije v svetu. Trenutno vlada svetu ena in edina oseba in njeno ime je gospod »Rating«. Politiki si ne upajo razglasiti določenih ukrepov, če »rating« pokaže, da so ti ukrepi nepopularni. Če ne bi bilo »ratinga«, bi bil pogovor na temo cepiti se ali ne cepiti se že zdavnaj končan. Javno zdravje bi bilo na prvem mestu in bi naredili vse, da ga ohranimo. Tako se pravzaprav odpira luknja, ki jo je Đoković izkoristil. Necepljenim ni prepovedan vstop v Avstralijo, če imajo urejeno izjemo. Đokovič jo je imel. Niti v enem zakonu Avstralije ne piše, da se mora človek cepiti, da bi vstopil v državo. Če bi bilo v Avstraliji cepljenje obvezno, brez izjem, se o tem ne bi pogovarjali. Đoković bi sedel v Marbelli na Majorki in verjetno bi mu rekli: No, Novak, zdaj pa na cepljenje. Ampak ne. Tako je on dobil publiciteto, ker je izkoristil vrzél v nečem, kar predstavlja resen problem demokracije in razširjanja populizma po vsem svetu."

Vir: rtvslo.si: Đoković - sindrom nacionalnega junaka

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.