30. 8. 2021, 07:00

Iz Afganistana rešil mačke in pse – a nekateri mislijo, da bi ljudje morali imeti prednost

Profimedia

Nekdanji kraljevi marinec Pen Farthing je te dni pristal v Veliki Britaniji z nadvse ljubkim tovorom – z njim je bilo 173 psov in mačk, ki jih je rešil z ulic Kabula. A se je nato zapletel v besedni dvoboj z britanskim obrambnim ministrom, ki je dejal, da bi prednost morali imeti ljudje, ne domači ljubljenčki.

Govori se, da je Pen po pristanku v Veliki Britaniji nemudoma nadaljeval pot proti Norveški, skupaj z ženo Kaiso Markhus, ki je bila iz Afganistana evakuirana že nekaj dni prej. Takrat je fotografirala prazno letalo, na katerem je bila evakuirana, fotografijo pa je potem Pen objavil na spletu in se spraševal, zakaj iz Afganistana odhaja praktično prazno letalo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pen Farthing (@penfarthing)

Živali, ki so prispele v Veliko Britanijo, bodo sedaj po britanskem zakonu nekaj časa v karanteni. Če bodo pri kateri od živali odkrili neozdravljivo bolezen, jo bodo uspavali.

Novico o uspešni evakuaciji je objavila dobrodelna organizacija Nowzad, ki jo vodi Pen Farthing. Zapisali so: »Z olajšanjem sporočamo, da so Pen in živali zapustile Afganistan in so že na varnem. Še vedno pa nas čaka veliko dela, saj naša čudovita ekipa v Kabulu ni uspela prečkati zadnje bariere pred letališčem. To je bil za nas uničujoč udarec. Trdno delamo na tem, da jih čim prej evakuiramo in ne bomo počivali, dokler ne bodo na varnem.«

Pen trdi, da je skušal evakuirati 69 ljudi takoj, ko je predsednik Joe Biden spremenil politiko o tem, kdo lahko zapusti Afganistan. Čeprav je imel Ben kot britanski državljan prednost pri evakuaciji, Afganistana ni želel zapustiti brez živali in osebja. Žal pa so konvoj, v katerem je bil del njegovega osebja, ustavili in obrnili na eni od postojank na poti do letališča.

Vsi pa novico o rešenih psih in mačkah niso sprejeli z nasmeškom. Britanski obrambni minister je tako prejel nemalo kritike, ko je ob Penovi evakuaciji komentiral, da bi sam dal prednost ljudem in ne domačim ljubljenčkom.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel