26. 4. 2020, 08:07 | Vir: STA

Iz Beograda poletela prva štiri od osmih letal z medicinsko opremo za Italijo

profimedia
Iz Beograda poletela prva štiri od osmih letal z medicinsko opremo za Italijo (foto: profimedia)

Srbija pošilja Italiji medicinsko opremo za spopadanje z novim koronavirusom. Včeraj so z beograjskega letališča poletela štiri letala s pomočjo, še štiri pa bodo v danes, poročajo tuje tiskovne agencije. Italijanski veleposlanik v Beogradu Carlo Lo Cascio se je zahvalil za to pomoč.

"Prenašam pozdrave in hvaležnost predsednika Sergia Mattarelle, iz srca hvala za tople besede in velikodušno donacijo, ki potrjuje prijateljstvo med našima državama in narodoma," je dejal v srbskem jeziku.

Po njegovih besedah so razmere v Italiji nekoliko boljše, a se morajo še vedno boriti. "Potrebujemo kakršnokoli pomoč in zaradi tega nam bo vaša velikodušna donacija zelo koristila, sploh za tiste, ki so v prvih bojnih linijah in rešujejo življenja," je dodal.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je dejal, da so Italijani v "zelo težki situaciji". "Zagotovili smo si višek opreme in tisto, česar ne potrebujemo, pošiljamo našim italijanskim prijateljem," je povedal na letališču.

Vučić je v petkovem pogovoru z veleposlaniki vseh članic EU v Srbiji in predstavniki Evropske komisije državam EU ponudil pomoč v zaščitni opremi in ventilatorjih v boju proti novemu koronavirusu. Ob tem je izrazil hvaležnost uniji za finančno pomoč in solidarnost s Srbijo v času pandemije novega koronavirusa.

Italija je najhuje prizadeta evropska država v pandemiji. Do petka zvečer so vse skupaj potrdili 192.994 okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo 25.969 ljudi. Še naprej pa upada število tistih, ki so trenutno okuženi z novim koronavirusom, ter število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi in v bolnišnicah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.