21. 4. 2018, 16:44 | Vir: STA

Iz Ljubljanice potegnili poldrugo tono odpadkov

STA

Udeleženci današnje akcije čiščenja Ljubljanice, ki je potekala od Špice do Tromostovja, so iz reke potegnili okoli tono in pol odpadkov.

Sicer tradicionalno akcijo vsako pomlad v sodelovanju z ljubljansko mestno občino organizirata Društvo za podvodne aktivnosti Vivera in Slovenska potapljaška zveza. Letošnja akcija je bila že 27. po vrsti.

Kot so sporočili organizatorji, so v akciji sodelovali člani potapljaških društev, okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji in reševalci, pa tudi prebivalci Ljubljane z okolico. Akcijo so ocenili kot uspešno, saj so potapljači ob pomoči številnih prostovoljcev pri Čevljarskem mostu na kopno potegnili poldrugo tono odpadkov.

Vzporedno s čistilno akcijo je na bregovih Ljubljanice potekal tudi kulturni program, katerega rdeča nit je bil prikaz mačehovskega odnosa do narave. Predstavili so se člani potapljaških in drugih društev, pridružila pa sta se jim lika Urške in Povodnega moža. Usoda Urške je simbolizirala ravnanje z naravo, ki je prestopilo kritično mejo.

"S čistilno akcijo se želimo zahvaliti reki, ki je že vrsto let naš potapljaški teren. Kolesa, drugi predmeti in odpadki v Ljubljanico res ne sodijo," je opozoril predsednik potapljaškega društva Vivera Miro Potočnik, ki je bil pred 27 leti tudi pobudnik prve akcije čiščenja Ljubljanice. Z današnjo akcijo se je tudi končala spomladanska akcija Za lepšo Ljubljano.

Sicer so se številna slovenska mesta danes, dan pred pred svetovnim dnevom Zemlje, lotila čistilnih akcij.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord